« Ostali sportovi
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
BICIKLIZAM

Počinje najveći biciklistički događaj godine, Tour de France

Ove će godine biciklisti ove prestižne utrke u tri tjedna prevaliti gotovo 3500 kilometara

Fotografija vijesti
Više o

Tour de France

Odlične vijesti za sve ljubitelje biciklimza, 2. srpnja počinje Tour de France na kojem će u tri tjedna biciklisti prevaliti gotovo 3 i pol tisuće kilometara, javlja Hina. „Biciklistički cirkus" kreće iz mjesta Puy-de-Fou a završava u Parizu na slavom Champs-Elysees, 24. srpnja.

U prvih 12 dana ovogodišnjeg Toura samo je jedan ozbiljan izazov, momčadski kronometar koji se vozi u drugog dana utrke u dužini od 23 km. Ozbiljniji ispiti su na rasporedu 14. i 16. srpnja, kada se voze dvije brdske etape koje završavaju sa usponom.

Konačna odluka trebali bi pasti u završnim etapama, 21. srpnja je na rasporedu 200 km dugačka brdska etapa sa nekoliko teških uspona, a završni uspon dugačak je 8,5 km i vodi na 2.645 metara nadmorske visine.

Dan kasnije vozi se još jedna brdska etapa, od Modanea do Alpe d'Hueza (109,5 km), sa završnim usponom na legendarni Alpe d'Huez. Nakon te dvije iscrpljujuće brdske etape slijedi pojedinačni kronometar sa brdskim dionicama u Grenobleu dugačak 42,5 km. Tko to preživi, pričat će svojoj djeci i unucima.

Tour završava 24. srpnja "rekreativnom etapom" od Creteila do Champs-Elyseesa u Parizu.

Glavni favorit za pobjedu je najbolji biciklist današnjice Španjolac Alberto Contador (28 godina - Saxo Bank), koji slavio na Touru 2007, 2009. i 2010. godine. Nedavno je na utrci Giro d'Italia pomeo svoje suparnike i ako na Touru bude na toj razini nitko nema šanse ugroziti ga. Najveći konkurenti trebali bi mu biti Andy Schleck, Ivan Basso, Cadel Evans i Robert Gesink.

30.06.2011. 11:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh