« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
tuberfest

Počeo sajam tartufa u Istri

Šesnaesti sajam tartufa i poljoprivrednih proizvoda "Tuberfest" održava se u Livadama u općini Oprtalj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

sajam tartufa

,

Tuberfest

,

tartufi u Istri

,

bijeli tartuf

Tuberfest je otvorio predsjednik Mesić istaknuvši da istarski bijeli tartuf može privući i domaće i strane turiste koji žele zdravu i kvalitetnu hranu.

Sajam je ove godine okupio sedam tartufa iz Buzeta, Buja, Oprtlja, Livada i Motovute tridesetak izlagača poljoprivrednih proizvoda.

"Ono što ima Istra, to nema nitko u Europi. Treba preuzeti ono što moderan svijet traži i prihvaća, a to je da se kvalitetno živi i hrani," kazao je Mesić dodavši kako upravo po tom pitanju Istra može ponuditi ono što drugi ne mogu.

Treba, dodao je, imati i ljude koji će znati što danas treba ponuditi čovjeku, poput gospodarstvenika Giancala Zigantea, koji je prvi i najbolje organizirano stupio na scenu.

"Drugi su to prihvatili i zato danas u Istri imamo mogućnost da turizam ne traje samo tri mjeseca, već praktično tijekom cijele godine. Naravno, trebat će još sadržaja, ali bijeli tartuf je jedan magnet koji privlači, a uz njega mogu se ponuditi i svi drugi proizvodi," poručio je predsjednik Mesić.

Istarski župan Ivan Jakovčić kazao je kako Istra danas uz vrhunsko vino, najbolje maslinovo ulje ima i bijeli tartuf kakvog nema nigdje na svijetu.

"Kada smo prije petnaestak godina u Istri počeli sanjati san o ruralnoj i središnjoj Istri nismo mogli vjerovati da ćemo doći tu gdje smo danas," kazao je istarski župan.

"Nema sumnje da je istarski bijeli tartuf danas brend ne samo Istre već i puno šire, a općina Oprtalj je time ostvarila svoju prepoznatljivost i svoj identitet", istaknuo je načelnik općine Oprtalj Aleksandar Krt.

Na današnjem sajmu tartufi prve klase prodavali su se po cijeni od 15 tisuća kuna, druge klase po cijeni od deset tisuća te treće klase po sedam tisuća kuna. (hina/metro-portal)

04.10.2009. 14:33:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh