« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
"demokracija" bez novinara

Počeo Sabor HDZ-a

HDZ bira novo vodstvo, a Sanader unatoč svom bijegu tvrdi da nisu stranka kukavica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

opći sabor HDZ-a

,

HDZ Arena Zagreb

U Zagrebačkoj Areni danas je započeo 13. Opći sabor HDZ-a, na kojem će više od deset tisuća izaslanika izabrati novo stranačko vodstvo, nakon što je dosadašnji predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Ivo Sanader objavio da se povlači iz aktivne politike.

Budući da je ranije bilo planirano da će HDZ danas proslaviti 20 godina svog postojanja, Sabor je bio planiran kao izvještajni, no nakon Sanaderove ostavke, promijenjen je i u izborni.

Podijeljen je u dva dijela - svečani, kojim će se obilježiti obljetnica stranke, i radni, u kojem će se birati novo vodstvo.

Na početku sjednice izaslanici će pogledati film o 20 godina HDZ-a i poslušati Sanaderov govor. Slijedi glazbeni program, u sklopu kojega će se promovirati nova stranačka pjesma "Pjesmo naša" Dražena Žanka.

Pristupit će se, potom, izmjeni Statuta stranke, kako bi se omogućilo imenovanje Sanadera počasnim predsjednikom stranke s pravom glasa u Predsjedništvu HDZ-a, te vraćanje funkcije potpredsjednika stranke.

Sanader će izaslanike zatim izvijestiti o svojoj ostavci, nakon čega bi ga trebali razriješiti, i imenovati počasnim članom.

Izaslanici bi zatim, kako je najavljeno, trebali novom predsjednicom stranke imenovati Jadranku Kosor, koja će im se i obratiti.

Za zamjenika predsjednice kandidiran je potpredsjednike HDZ-a Darko Milinović, a za potpredsjednike kandidirani su Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak, Andrija Hebrang, Ivan Šuker, Božidar Kalmeta i Petar Čobanković.

Delegati će stranačko vodstvo po prvi puta birati dizanjem ruku, pa će se mijenjati i statutarne odredbe koje su do sada propisivale tajne izbore na svim razinama stranke.

Pristup dvorani u kojoj se Sabor održava novinarima nije dopušten.

Izvor: Hina

04.07.2009. 12:07:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh