« Najave & Događanja
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ekološka akcija

Počeo Europski tjedan mobilnosti

Zagrebački gradonačelnik danas je na Bundeku otvorio manifestaciju pod geslom "Poboljšajmo gradsku klimu"

(zagreb.hr)
Više o

ekologija

,

Europska komisija

,

Bundek

,

klimatske promjene

,

ekološka svijest

,

gradski prijevoz

,

Europski tjedan mobilnosti

,

biciklisti

,

zagreb-info

Europski tjedan mobilnosti u organizaciji Europske komisije od 16. do 22. rujna ponudit će bogat zabavno-edukativni programi kako bi se potaknula ekološka svijest građana i kvaliteta života u gradu posebice kad je riječ o čistom zraku.

"U Zagrebu pijemo vodu iz slavina, udišemo čisti zrak, a možemo se pohvaliti i čistoćom zagrebačkih ulica. Zato se nadam da ćemo ove godine biti prvi u konkurenciji dvije tisuće gradova koji sudjeluju u Europskom tjednu mobilnosti", kazao je zagrebački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora Tjedna mobilnosti Milan Bandić otvarajući tu manifestaciju na Bundeku.

Podsjetio je da u Europskom tjednu mobilnosti, što ga organizira Europska komisija, Zagreb sudjeluje od 2003. i svaki put čini više na održivom razvoju te zdravom i ekološki prihvatljivom životu građana.

Na Bundeku su se okupili i članovi brojni udruga i tvrtki koje su, osim gradskih ureda i službi te Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj, uključene u program Europskog tjedna mobilnosti: Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Udruge Bicikl, Policijske uprave zagrebačke, Hrvatskih željeznica i Hrvatskog auto-kluba.

Predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem kazao je kako bi želio da Tjedan mobilnosti bude jedan od načina na koji će se opravdati naziv 'bijeli Zagreb grad' i najavio okrugli stol 22. rujna o poboljšanju gradskog prometa, a predsjednik Zagrebačkog holdinga Ivo Čović kazao je kako će u Holdingu učiniti sve da bude što manje negativnih utjecaja na kvalitetu klime u gradu. Tako, dodaje, većinu autobusa u ZET-ovom voznom parku pogoni biodizel ili bioplin, a sve ih je više koji su niskopodni i pristupačni osobama s invaliditetom.

Iz Udruge Bicikl posebno su zadovoljni što u Zagrebu danas postoji 170 kilometara biciklističkih staza i nadaju se da će se za pet godina produljiti na 368 kilometara kako bi se Zagrepčani, ne samo zbog recesije, mogli više koristiti biciklima kao glavnim prijevoznim sredstvom.

U programu Europskog tjedna mobilnosti bit će uključeni Zagrepčani svih dobi pa će tako, uz ostalo, za najmlađe u četvrtak na glavnoj pozornici na Bundeku biti predstava "Avanture vrećka i smećka", a Eko-vrtić Srednjaci, Osnovna škola Voltino i Poljoprivredna škola stare će žarulje zamijeniti štednima.

U petak je u Zavodu za javno zdravstvo "Andrija Štampar" planirana edukacija učenika o utjecaju klimatskih promjena na zdravlje i obilazak stanice za mjerenje kvalitete zraka i laboratorija. Osobe s invaliditetom u nedjelju će u tematskom parku mobilnosti na Bundeku prezentirati građanima poteškoće s kojima se susreću na području mobilnosti i izvijestiti o poboljšanjima u pristupačnosti vlakova i javnog gradskog prijevoza.

Izvor: Hina

16.09.2009. 17:29:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh