« Film
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
FESTIVAL NOVOG FILMA

Počeo 15. Split Film Festival

U glavnom konkurentskom programu festivala za Grand prix se natječe devet dugometražnih i 37 kratkometražnih filmova

Leona Paraminski i Marija Škaričić
Leona Paraminski i Marija Škaričić (Josko Supic / CROPIX)
Više o

Leona Paraminski

,

Split film festival

,

gazbacho recept

Petnaesti međunarodni festival novog filma Split Film Festival, na kojem će do 28. rujna biti prikazano oko 100 filmova različitih žanrova, dužina i stilova, kasno večeras u kinu Central otvorila je splitska dogradonačelnica Anđelka Visković.

U glavnom konkurentskom programu festivala za Grand prix se natječe devet dugometražnih i 37 kratkometražnih filmova. Nakon svečanog otvaranja prikazan je film "Svjetovna povijest" tajlandske redateljice Anoche Suwichahornborg. U sklopu ovogodišnjeg Splitskog filmskog festivala, kako je najavljeno, madžarskom redatelju Miklosu Jancsu bit će dodijeljena posebna nagrada za izniman doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika.

Tijekom festivala bit će održana i četiri popratna programa pod nazivom "Prirodni spektar", a prikazivat će se uglavnom dokumentarni filmovi o nesigurnoj ljudskoj egzistenciji i ljudskoj patnji, te filmovi o onima koji stvaraju filmove poput Andrzeja Wajde i Jima Jarmuscha, kao i radovi koji eksperimentiraju s formom i sadržajem te djela koja propitkuju socijalne devijacije u području ljudske seksualnosti i erotske tabue.

Na festivalu će biti predstavljena u Hrvatskoj gotovo nepoznata nizozemska kinematografija u programu "Tjedan Nizozemske", a u okviru tog programa bit će otvorena i izložba novih medija "Robotičke skulpture" nizozemskog autora Freerka Wiringa.

Posebnim programom "Mediteran", na festivalu će se podsjetiti na "zlatno doba" splitske producentske kuće Marjan film te će se prikazati šest filmova nastalih u njezinoj produkciji, dugometražni filmovi Lordana Zafranovića, Adi Imamovića, Ivana Martinca, Zvonimira Berkovića, Živorada Tomića i Zorana Tadića.

U okviru festivala održat će se i tri predavanja o audiovizualnom stvaralaštvu.(hina/metro-portal)

12.09.2010. 00:04:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh