« Film
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Počeo 14. Tjedan češkog filma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

14. tjedan češkog filma

,

Movieplex

,

Povratne boce

Svečanom projekcijom filma "Povratne boce" redatelja Jana Sveraka večeras je u Zagrebu počeo 14. Tjedan češkog filma, na kojem će se ove godine, od 13. do 19. listopada u "Movieplexu" u Centru Kaptol, predstaviti šest filmova jedne od hrvatskoj publici najomiljenijih inozemnih kinematografija.

Film "Povratne boce" gorka je komedija o muškarcu u godinama, koji ne pristaje na predaju u neravnopravnoj bitci sa starenjem. Riječ je o još jednoj uspješnici autorskog dvojca oscarovskog "Kolje": oca Zdeneka Sveraka (scenarist, igra glavnu ulogu) i sina Jana (redatelja).

Otvarajući 14. Tjedan češkog filma veleposlanik Republike Češke u Republici Hrvatskoj Karel Kuehnl rekao je da se sa šest filmova recentne filmske produkcije nastavlja dobra tradicija češkog filma u Zagrebu te najavio da će Tjedan češkog film prvi put gostovati i u Splitu.

Film "Povratne boce" u Češkoj je pogledalo milijun gledatelja, a milijuntni gledatelj nagrađen je letom u balonu iznad Praga, pa je češki veleposlanik izrazio uvjerenje da će isto biti u Zagrebu, jer je taj film otkupljen za prikazivanje u Hrvatskoj.

Otvorenju je nazočio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sa suprugom te drugi uglednici iz hrvatskog društvenog i kulturnog života.

Na programu Tjedna češkog filma bit će prikazani filmovi snimljeni u protekle dvije godine, pa će tako gledatelji moći vidjeti i film "Bestijarij" Irene Pavlaskove, o mladoj ženi koja nakon ljubavnog razočaranja pokušava promijeniti svoj odnos prema muškarcima te "Posljednji vlak" Josepha Vilsmaiera i Dane Vavrove, češko-njemačku koprodukciju o stradanjima berlinskih Židova.

Prikazat će se još filmovi "Tajne" Alice Nellis o ženi koja naizgled ima sve, a zapravo u sebi krije mnoge tajne, "Roming" Jirija Vejdeleka, komedija o neuspješno dogovorenom romskom vjenčanju i "Vaclav" Jirija Vajdeleka, priča o 40-godišnjem momku koji je predmet ismijavanja cijeloga sela.

Filmovi su odabrani po broju gledatelja u Češkoj i osvojenim nagradama na domaćim i inozemnim festivalima, a 14. Tjedan češkog filma održava se u organizaciji Veleposlanstva Republike Češke i "Movieplexa".

13.10.2008. 23:41:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh