« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
PONOVNI POSTUPAK

Počelo suđenje za ratni zločin u Škabrnji

Protiv Renata Petrova ponovno je počeo sudski postupak zbog sumnje da je kao pripadnik vojne milicije vojske tzv. Republike Srpske Krajine počinio ratni zločin u Škabrnji 1991 godine

Fotografija vijesti
Više o

Domovinski rat

,

ratni zločin

,

Škabrnja

,

renato petrov

Na Županijskome sudu u Zadru danas je počeo ponovljeni sudski postupak u kojem se sudi Renatu Petrovu, 43-godišnjem Hrvatu, kojega državno odvjetništvo tereti da je kao pripadnik vojne milicije vojske tzv. Republike Srpske Krajine počinio ratni zločin u Škabrnji u studenom 1991.

Pošto mu je pročitana optužnica u kojoj se tereti za napad na to ravnokotarsko mjesto te ubojstvo starijeg stanovnika, Renato Petrov je rekao da se ne osjeća krivim. Petrov je također sudskome vijeću rekao da je u Sjedinjenim Američkim Državama zaposlen u uredu za nacionalnu sigurnost.

Inače, 43-godišnji Petrov s otoka Ugljana uhićen je na temelju Interpolove tjeralice u travnju u njemačkome gradu Duesseldorfu, a hrvatskim vlastima je izručen u početku srpnja.

Zajedno sa još 16 osoba 1998. godine presudom Vrhovnoga suda pravomoćno je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Škabrnji. Nakon izručenja zatražio je ponovno suđenje.

Svjedočio je branitelj Bruno Ivković, koji je nakon zarobljavanja u mjestu Pridrazi 1993. doveden u benkovačku vojarnu, gdje se prvi put susreo s Petrovom. Ivković je ispričao da mu je Petrov rekao da je i on Hrvat, ali da "nije otišao u ustaše, nego ostao u Benkovcu braniti srpsku nejač". Ivković je također ispričao da ga je Petrov nakon toga tukao i iživljavao se nad njim.

Poslije, u kninskom zatvoru, od zatvorenika Mladena Uzelca, Srbina, čuo je da su on i Petrov sudjelovali u čišćenju Škabrnje te da je Petrov hicem iz pištolja ubio starijeg mještanina Škabrnje.

Suđenje se nastavlja u studenom.

21.09.2011. 16:17:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh