« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
HVALA NJEMAČKOJ

Počelo razminiranje Podgradine u općini Posedarje

Skori kraj opasnosti za oko 800 stanovnika Podgradine i okolice.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević, CROPIX)
Više o

razminiranje

,

HCR

,

Njemačka vlada

,

Posedarje

,

Podgradina

,

Hrvatski centar za razminiranje

,

Wolfgang Rascha

,

Zadarska županija

U Podgradini, u općini Posedarje, danas je počelo razminiranje oko 35.000 četvornih metara minski sumnjivog područja, za što je njemačka vlada donirala 50.000 eura.

Predstojnik Ureda Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) u Zadru, Josip Čerina, izvijestio je tom prigodom kako će se cjelokupni projekt razminiranja Podgradine provesti u tri faze - današnje započeto razminiranje na 35 tisuća metara četvornih je prva faza, nakon nje slijedi razminiranje površine od oko 60.000 četvornih metara, a potkraj godine počet će i razminiranje preostalih 27.000 četvornih metara minski sumnjive površine.

Na današnjoj svečanosti kao predstavnik njemačkog donatora bio je i voditelj Ureda ASB-a u Hrvatskoj Wolfgang Rascha, koji je istaknuo kako će njemačka vlada nastaviti s pomaganjem Hrvatskoj u razminiranju.

Po završetku Domovinskog rata na prostoru Zadarske županije pod sumnjom na miniranost bilo je oko 800 četvornih kilometara, sa 680 poznatih minskih polja. Višegodišnjim razminiranjem minski sumnjivog prostora ta površina je danas svedena na nešto više od 70 četvornih kilometara, što znači manje od dva posto ukupne površine Zadarske županije.

Rezultat je to aktivnog pristupa Zadarske županije problemu miniranosti, rečeno je na današnjoj svečanosti. (hina/metro-portal)

27.02.2009. 23:28:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh