« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
ZAGAĐENJE IZ SUSJEDSTVA

Počelo mjerenje kakvoće zraka u Slavonskom Brodu

Građani se bune zbog neugodnih mirisa iz rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Kamion tvrtke Dvokut Ecro sljedećih 10 dana ispitivati će kakvoću zraka
Kamion tvrtke Dvokut Ecro sljedećih 10 dana ispitivati će kakvoću zraka (Danijel Soldo, CROPIX)
Više o

BiH

,

rafinerija nafte

,

Slavonski Brod

,

Bosanski Brod

,

zagađenje zraka

,

mjerenje kakvoće zraka

U Slavonskome Brodu počelo je desetodnevno ispitivanje kakvoće zraka zbog višednevnih pritužaba građana na neugodne mirise koji dolaze iz smjera Rafinerije nafte u Bosanskome Brodu, u susjednoj Bosni i Hercegovini.

To bi ispitivanje trebalo odgovoriti na pitanje je li i u kojoj je mjeri zrak u Slavonskome Brodu onečišćen i opasan za zdravlje ljudi i okoliš.

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara prošli je tjedan pisao Ministarstvu zaštite okoliša, koje će diplomatskim putem od mjerodavnih u susjednoj BiH zatražiti informacije o stanju u bosanskobrodskoj Rafineriji.

Budući da Slavonski Brod nema mjerne postaje, grad je mjerenje naručio od stručne tvrtke koja je ekološku pokretnu postaju postavila na lijevoj obali Save.

"Tek poslije desetodnevnog mjerenja moći ćemo točno reći jesu li povećane koncentracije opasnih plinova. Gledajući ono što se događa u Sisku, mislimo da će isti problem biti i s ovom rafinerijom jer nije modernizirana", istaknuo je slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Rafineriju nafte u Bosanskome Brodu prije tri godine kupila je ruska naftna kompanija, a počela je raditi krajem prošle godine. U djelomično obnovljenim pogonima u prvoj fazi na godinu će se prerađivati 1,2 milijuna tona sirove nafte i proizvoditi mazut i dizelsko gorivo. Na svečanom otvorenju ruski su investitori najavili daljnje ulaganje u modernizaciju proizvodnje i proširenje kapaciteta te u zaštitu okoliša. (hina/metro-portal)

02.03.2009. 17:28:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh