« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POKVARENI BANKOMAT

Počela uhićenja u Upravi Hrvatske poštanske banke

Dok je bivši šef Uprave HPB na skijanju u Austriji, privedeno je pet osoba osumnjičenih za kriminal oko kreditinih rizika

Dok traje akcija Bankomat, Josip Pregalo, bivši šef Uprave HPB, skija u Austriji
Dok traje akcija Bankomat, Josip Pregalo, bivši šef Uprave HPB, skija u Austriji (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

USKOK

,

HPB

,

Josip Protega

,

akcija Bankomat

,

Ivan Sladonja

,

Mario Kirinić

Bivši predsjednici Uprave Hrvatske poštanske banke Josip Protega i Mario Kirinić te bivši član Uprave Ivan Sladonja te još četiri osobe kojima je ta banka odobrila nenamjenske kredite osumnjičeni su u danas započetoj antikorupcijskoj akciji "Bankomat", izvijestilo je Ravnateljstvo policije, ne otkrivajući identitet osumnjičenih.

No, od izvora bliskog istrazi doznaje se da su jutros uhićeni Sladonja, Kirinić te još tri osobe, dok su Protega i još jedna osoba izvan Hrvatske. Mediji već pišu da je Protega na skijanju u Austriji.

Akciju "Bankomat" Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) pokrenuo je danas po nalogu USKOK-a, a u akciji sudjeluju i Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska te Dubrovačko-neretvanska policijska uprava.

Kriminalističko istraživanje provodi se zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela vezanih za upravljanje kreditnim rizicima u HPB-u, nastalih odobravanjem nenamjenskih kredita, kažu u policiji, ne pojašnjavajući o čemu je riječ i o kojim iznosima kredita se radi, odnosno kolika je materijalna šteta.

"U ovom trenutku prerano je govoriti o tim stvarima jer je operativna akcija u tijeku, no možemo reći da se radi o višemilijunskim iznosima", kratko je Hini kazao Borovec. Protega je na čelu HPB-a bio od studenog 2004. do kolovoza ove godine kada ga je, zajedno sa Sladonjom, Nadzorni odbora razriješio na prijedlog Vlade.

Mario Kirinić je, pak, bio predsjednik Uprave HPB-a u kratkom razdoblju od rujna do studenog 2004., a razriješen je jer nije zadovoljavao uvjete za tu funkciju. Njega je na čelnom mjestu u Upravi zamijenio Protega, a Kirinić je nakon toga u HPB-u postavljen za direktora financija. (hina/metro-portal)

30.12.2009. 10:45:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh