« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
VRHOVNI SUD

Počela rasprava o slučajevima "garaža" i "selotejp"

Žalbeno ročište koja će trajati čak četiri raspravna dana proći će bez nazočnosti Branimira Glavaša

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

Branimir Glavaš

,

slučaj garaža

,

selotejp

,

Osijek 1991.

,

Dimitri Verhulst

Na Vrhovnom sudu jutros je počela rasprava o žalbama na presudu Branimiru Glavašu i ostalim nepravomoćno osuđenima za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. u tzv. slučajevima "garaža" i "selotejp".

Sudskim vijećem, koje će saslušati žalbene argumente obrane i tužiteljstva, predsjeda sutkinja Senka Klarić Baranović, a postupak je počeo uvodnom riječi suca izvjestitelja Branka Brkića.

U žalbenom postupku sudac izvjestitelj ukratko prepriča cijeli tijek kaznenog postupka, nakon čega tužiteljstvo i obrana obrazlažu svoje žalbe.

Na prvostupanjsku presudu suca Željka Horvatovića kojom je odbjegli saborski zastupnik Glavaš u svibnju prošle godine osuđen na deset godina zatvora, a ostalih petero suoptuženika na kazne od pet do osam godina, žalili su se i tužiteljstvo i optuženici.

Tužiteljstvo tvrdi da je zagrebački Županijski sud u svibnju prošle godine Glavašu i pripadnicima tzv. Samostalne uskočke satnije (SUS) izrekao premale zatvorske kazne, dok njihova obrana smatra da zločini nisu dokazani te da presudu treba poništiti. Obrana osim toga tvrdi i da je tijekom prvostupanjskog postupka došlo do više proceduralnih pogrešaka.

Žalbeno ročište koja će trajati čak četiri raspravna dana proći će bez nazočnosti pritvorenih pripadnika tzv. Samostalne uskočke satnije, ali i Glavaša koji je prije objave nepravomoćne presude pobjegao u Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednica sudskog vijeća kazala je da sud nije smatrao potrebnim da pritvorenici prisustvuju raspravama, dok je Glavaša uredno obavijestila o javnim sjednicama.

Prvi političar nepravomoćno osuđen za ratni zločin tereti se po zapovjednoj odgovornosti. U prvostupanjskoj presudi stoji da je pripadnicima SUS-a naredio uhićenja, mučenja i ubojstva sedam srpskih civila, čija su tijela bačena u rijeku Dravu, te mučenje i ubojstvo Čedomira Vučkovića i zlostavljanje Đorđa Petrovića u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu, na čelu kojega je bio 1991.

31.05.2010. 10:50:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh