« Film
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
ZGDOX

Počasni pečat ZagrebDoxa Gianfrancu Rosiju

Talijanski redatelj Gianfranco Rosi prvi je ovogodišnji dobitnik nagrade Počasni pečat 19. ZagrebDoxa, a njegov film 'Na putu' bit će prikazan u programu Majstori doxa

A počasni pečat ide...
A počasni pečat ide... (Arhiva)
Više o

ZagrebDox

,

19. ZagrebDOX

,

počasni pečat

Nagrada je Rosiju dodijeljena za izniman doprinos dokumentarizmu, a kako ističu iz ZagrebDoxa, "dovoljno je navesti samo dva njegova filma - 'Sacro Gra', kojim je osvojio Zlatni lav na 70. Venecijanskom filmskom festivalu, i 'Gori more', nagrađen Zlatnim medvjedom na 66. Berlinskom filmskom festivalu - i objašnjenje motivacije za nagradu je napisano".

Rosijev novi film "Na putu", koji će biti prikazan u programu Majstori doxa, prati papu Franju u prvih devet godina pontifikata. Zaintrigiran činjenicom da dva Papina putovanja usko odražavaju sadržaje njegovih filmova (Gori more i Notturno), redatelj prati papin križni put kroz dijalog između arhivskih snimaka Franjinih putovanja, slika koje je snimio on sam, a koje odražavaju noviju povijest i opće stanje u svijetu danas.

Rosi, Ivory, Saura, Leth, Bang Carlsen, Schlöndorff i Herzog u Majstorima doxa

Uz Rosijev film u programu MajstoriDoxa, dugogodišnjem programu sastavljenom od filmova autora koji su godinama u samom vrhu svjetskog filma, bit će prikazano još šest filmova.

Duboko osobni dokumentarac "Hladnija klima" oskarovca Jamesa Ivoryja, koji gledatelje vodi u Afganistan šezdesetih godina 20., na putovanje koje mu je promijenilo život. Uz Ivoryja film je režirao Giles Gardner, a glazbu potpisuje dvostruki oskarovac Alexandre Desplat.

Kao hommage nedavno preminulom španjolskom redatelju Carlosu Sauri, prikazat će se njegov film "I zidovi mogu govoriti" u kojemu autor prikazuje evoluciju i odnos umjetnosti i zida kao kreativnog platna, putujući od prvih grafičkih revolucija prapovijesnih špilja do najavangardnijih urbanih izričaja.

"Glazba za crne golubove" danskih redatelja Jørgena Letha i Andreasa Koefoeda istražuje živote i umjetničke procese nekih od svjetski najpoznatijih i najplodnijih jazz glazbenika, a nekonvencionalna dokumentarna fantazije "Sanjati Arizonu" Danca Jona Banga Carlsena govori o skupini tinejdžera koji postavljaju predstavu o vlastitu životu izmislivši alternativnu stvarnost u kojoj su dovoljno jaki da se suoče s traumatičnim događajima iz djetinjstva.

Tu su i dokumentaristički prvijenac Volkera Schlöndorffa "Šumar", portret Tonyja Rinauda čije je životno djelo nagrađeno takozvanim alternativnim Nobelom, nagradom za ispravan život 2018. godine te film Wernera Herzoga "U vatri: Rekvijem za Katiu i Mauricea Kraffta" o poznatim francuskim vulkanolozima.

Osam nagrađivanih festivalskih hitova

U sklopu posebne programske sekcije na 19. ZagrebDoxu bit će prikazano sedam iznimno uspješnih festivalskih hitova, a jedan od njih je kanadski dokumentarac "Vječno proljeće" Jasona Loftusa, dobitnik nagrade publike na Hot Docsu i nagrade publike na Thessaloniki Documentary Film Festivalu.

Film "07:15 - Kos" Judith Auffray, portret pustinjaka Jeana koji živi u šumi, pobijedio je na Ji.hlava International Documentary Film Festivalu, a film "Sam sada" Reeda Harknessa, mozaik ljubavi, čežnje i gubitka, najbolji je dokumentarni film Zurich Film Festivala.

"Katedrala" slovačkog redatelja Denisa Dobrovode govori o španjolskom redovniku koji se, nakon što je u dobi od 28 godina izbačen iz samostana, vraća kući u siromašno selo i sljedećih 60 godina sam gradi katedralu veličine Sagrade Familije.

U duboko osobnom dokumentarcu "Vrane su bijele" autor Ahsen Nadeem, musliman, traži putove nove duhovnosti u izoliranom i strogom japanskom budističkom samostanu, a u filmu "Hoćeš li me pogledati" kineski redatelj Shuli Huang progovara o potrazi za prihvaćanjem i ljubavlju.

Film "Jedan dan u Ukrajini" Volodymyra Tykhyyja prikazuje kako je intenzivno ratovanje nadrealno pomiješalo mjesta i ljude i stvorilo postapokaliptično ozračje u kojem su tisuće Kijevljana primorane preseliti se na postaje podzemne željeznice.

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se u kinima Kaptol Boutiquea od 26. ožujka do 2. travnja. 

04.03.2023. 11:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh