« Kultura
objavljeno prije 7 godina
CIJANKALIJ 218

Pobačaj kao roba

Poslušajte šestu epizodu koja će vas odvesti u opskurnu prostoriju Madame Heye u zabačenoj berlinskoj ulici

Stigla je i šesta epizoda
Stigla je i šesta epizoda (Montažstroj)
Više o

Montažstroj

,

CIJANKALIJ §218

U šestoj epizodi zvučne rekonstrukcije drame CIJANKALIJ §218 poslušajte: Hete (Tihana Lazović) posjećuje Madame Heye (Nina Violić), primalju koja izvršava ilegalne pobačaje. Hete nema trideset maraka potrebnih za zahvat. Madame Heye joj ipak odluči pomoći, ali pri pregledu shvaća da je Hete sama pokušala izvršiti pobačaj. Hete obuzme panika i zaprijeti da će pozvati policiju. To uplaši Madame Heye koja djevojci ponudi alternativno rješenje...

Ilegalni su pobačaji kroz povijest uglavnom bili ženska praksa. Iskusne žene pomagale su manje iskusnima, služeći se često i vrlo rizičnim metodama. No svaki posao ima cijenu, a usluge Madame Heye preskupe su za radnički džep. Kada bi Hete imala 10 ili 100 maraka više, ne bi bila tako očajna kao što jest. Postoje privilegirani i oni koji su prepušteni samima sebi - čak i pri kršenju zakona. Pogoduje li redukcija prava na pobačaj samo onima koji taj isti zahvat mogu dobro naplatiti? Pretvara li zabrana pobačaja taj zahvat u robu na crnom tržištu? Što je s onim ženama koju to robu ne mogu platiti?

Poslušajte šestu epizodu koja će vas odvesti u opskurnu prostoriju Madame Heye u zabačenoj berlinskoj ulici. Posjetite stranicu cijankalij.montazstroj.hr i saznajte hoće li Hete konačno dobiti pomoć koja joj je potrebna. U šestoj epizodi zvučne rekonstrukcije saznajte i što se događalo s primaljama poput Madame Heye kada su nacisti došli na vlast. Čut ćete i kakve su metode nacisti imali po pitanju pronatalitetne politike i politike rasne higijene.

26.04.2017. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh