« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Plina i dalje nema, svađa se nastavlja

Gazprom optužuje Juščenka za blokadu isporuke plina Europi, Sanader i dalje ne zna što će

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

plin

,

obustava isporuke plina Ukrajini

,

redukcije plina

Ruski energetski div Gazprom optužio je u subotu ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka da blokira potpisivanje protokola o razmještanju promatrača koji bi nadgledali tranzit plina kroz Ukrajinu, što je ključni uvjet za nastavak isporuke ruskog plina Europi.

"Protokol o povjerenstvu koje bi nadgledalo tranzit plina preko ukrajinskog teritorija nije potpisan. To očito znači da odluka ili izostanak odluke ukrajinskog predsjednika ponovo blokira isporuku našeg plina", rekao je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov čije riječi prenose ruske agencije.

U petak su pregovori troje protagonista u sukobu oko plina - Rusije, Ukrajine i EU-a, bili zapeli oko pitanja potpisivanja protokola.

Navečer istog dana je češki premijer Mirek Topolanek, čija zemlja predsjeda EU-om, izjavio da je dogovor o promatračima postignut ali treba još riješiti tehničke pojedinosti.

U međuvremenu su u Hrvatskoj na snagu stupile mjere 5. i 6. stupnja ograničenja opskrbe plinom. Sukladno Uredbi o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, 5. stupanj smanjenja opskrbe podrazumjeva obustavu isporuke plina svim kupcima izravno priključenim na transportni sustav, osim HEP-a, dok 6. stupanj predviđa obustavu isporuka svim kupcima priključenim na distribucijski sustav, osim zaštićenim kupcima.

Slijedeći stupanj znači isključivanje kućanstava, što je prilično zastrašujuća mogućnost, no ipak realna zbog izuzetno niskih temperatura koje jednostavno tjeraju sve potrošače na maksimalnu potrošnju.

Istovremeno, u javnost su izašle brojke koje pokazuju da Hrvatska izvozi plin u Italiju i to u gotovo istim količinama koje uvozi iz Rusije, no po nekoliko puta nižim cijenama. Po običaju, obrazloženja vlade su nemušta i nejasna, a za nastalu situaciju u kojoj se ne zna kolike su zalihe plina u podzemnom skladištu niti kada i kako će Hrvatska dobiti plin ukoliko Rusi i Ukrajinci nastave natezanje nitko neće odgovarati.

Premijer je, također po ustaljenom običaju, u samo 5 dana potpuno promijenio retoriku skočivši sam sebi u usta nekoliko puta, no smrznute Hrvate bi valjda trebala ugrijati njegova izjava da on osobno nadzire situaciju. Prema dosadašnjim iskustvima, jedino rješenje je uzeti sjekiru i otići u šumu po drva, jer od Sanaderovih balona toplog zraka se nitko neće ugrijati. Za sada građani jedino opsjedaju trgovine i kupuju grijalice kao da dolazi Sudnji dan. (hina/metro-portal)

10.01.2009. 09:27:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh