« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
ZNA SE

Plaće ipak idu na led?

Za pokrivanje državnih rashoda fali 10,4 milijuna kuna, a nitko ne želi moliti MMF.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić, CROPIX)
Više o

Vlada

,

sindikati

,

MMF

,

štednja

,

Ministarstvo financija

,

kolektivni ugovor

,

zamrzavanje plaća

,

državni proračun

Kako se o povećanju poreza ne razmišlja, za pokrivanje manjka proračunskih prihoda nad rashodima ovoj godini, koje Ministarstvo financija trenutno procjenjuje na oko 10,4 milijarde kuna, uz ostale jedna od izglednijih opcija mogla bi biti zamrzavanje plaća zaposlenima u državnim i javnim službama, odnosno odustajanje od 6-postotnog rasta u ovoj godini, predviđenog kolektivnim ugovorom.

O tome su u petak vođeni pregovori između predstavnika Vlada i čelnika sindikalnih središnjica, no dogovor nije postignut, pa je nastavak pregovora o plaćama zaposlenih u državnim i javnim službama najavljen za sutra.

Trenutne projekcije pokazuju da bi prihodi državnog proračuna u ovoj godini trebali biti na razini od oko 116,5 milijardi kuna, pa bi, uz zadržavanje proračunskih rashoda na razini iz važećeg proračuna, od 126,9 milijardi kuna, za njihovo pokrivanje nedostajalo više od 10,4 milijarde kuna, doznaje se iz Ministarstva financija.

U procesu pripreme rebalansa proračuna ministarstva su ranije predložila uštede na rashodovnoj strani u iznosu od 2,1 milijarde kuna, a Ministarstvo financija im je prošlog tjedna, temeljem analiza poticaja, subvencija, kapitalnih projekata i kapitalnih pomoći, predložilo dodatnih 1,8 milijardi kuna ušteda.

Na taj bi se način rashodi državnog proračuna mogli smanjiti između 3,7 i 3,8 milijardi kuna, za zadržavanje proračunskog deficita na planiranoj razini od oko 2,3 milijarde kuna tada bi nedostajalo još oko 4 milijarde kuna prihoda ili bi se proračunski rashodi trebali smanjiti za još toliko.

O povećanju proračunskih prihoda većim porezima, kako se doznaje u Ministarstvu financija, se ne razmišlja. Stoga se čini da je jedna od izglednijih opcija za dodatno smanjenje proračunskih rashoda, uz ostalo, zamrzavanje plaća zaposlenima u državnim i javnim službama, odnosno odustajanje od 6-postotnog rasta u ovoj godini, predviđenog kolektivnim ugovorom.

Kada bi sindikati pristali na zamrzavanje plaća, prema procjenama Ministarstva financija, to bi proračunu donijelo uštedu od još oko 1,8 milijardi kuna.

U slučaju pak da se dogovor ne postigne, a Vlada donese političku odluku o jednostranom raskidu kolektivnog ugovora, obveza isplate uvećanih plaća odnosila bi se na još tri mjeseca.

To bi pak, pokazuju procjene Ministarstva financija, uštedu na plaćama zaposlenih u državnim i javnim službama umanjilo za oko 500 milijuna kuna.

Ukoliko dođe do smanjenja proračunskih rashoda za plaće, preostala razlika između prihoda i rashoda, prema informacijama iz Ministarstva financija, vjerojatno bi se 'riješila' povećanjem proračunskog deficita.

Time bi se ujedno vjerojatno izbjegla mogućnost da i Hrvatska zatraži pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), odnosno znatno oštrije rezanje proračunskih rashoda od onih koja se trenutno pregovaraju.

No, vremena za pregovore sve je manje, jer je posljednji rok da se prijedlog rebalansa proračuna nađe pred Hrvatskim saborom 3. travnja, kada završava njegova deveta sjednica. (hina/metro-portal)

16.03.2009. 16:08:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh