« Spektakli
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
Javna kuća

Plaćao HRT-u da bude na ekranima

Od pedeset kuna penjala se pretplata za kunu, a za što? Pa već je sve plaćeno.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Brisani prostor

,

Mario Duspara

,

mito i korupcija

,

korupcija na HRT-u

Ravnatelj HTV-a Blago Markota rekao je danas na sjednici Programskog vijeća HRT-a da je Jozo Kapović trenutačno suspendiran jer je utvrđeno da je on 29. svibnja uređivao "Brisani prostor" kada je u toj emisiji gostovao gradonačelnik Slavonskog Broda Mario Duspara koji je ranije upozorio da je za gostovanje na televiziji platio PR Agenciju Moira. To znači da se Kapović do daljnjega ne može pojavljivati na HTV-u do okončanja postupka, pojasnio je Markota.

Razlozi za njegovu suspenziju su način na koji je Duspara gostovao u emisiji i to što je tema o kojoj je bila riječ obrađena jednostrano, rekao je glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić ocijenivši da je tim slučajem HTV-u nanesena velika šteta

Interna istraga pokazala je da nije bilo pokušaja da se ista tema obradi i u Otvorenom, rekao je Markota dodavši kako su istog dana, još u petak razgovarali sa svim ljudima u kući koji su na indirektan način povezani s izjavom Duspare.

Sutlić je kazao da su odmah pokrenuli hitnu istragu uključujući i onu s nadležnim tijelima, a sva dokumentacija bit će dostavljena DORH-u. Sutlić je, kaže u istupima u Hrvatskom saboru upozorio da se pritisak vodstva kuće preselio na redakcije te da brojne PR agencije izravno kontaktiraju s novinarima. Najavio je da će pokrenuti čitav niz postupaka uključujući i promjenu kodeksa.

Vanjske kuće prodaju HRT-u emisije, a one zarađuju na reklami

Član Vijeća Siniša Grgić upozorio je da mnogi bivši zaposlenici HRT-a sadašnji PR-ovci redovito obilaze kuću ocijenivši kako oni i te kako utječu na program. "Vanjske kuće obilaze kuću (HRT) kako bi nametnuli svoje teme i goste", rekao je Grgić.

Članica Vijeća Suzana Jašić zauzela se za to da se o problemima govori otvoreno jer, kako drži, ugled kuće ne narušavaju oni koji govore o problemima nego oni koji se svih ovih godina s problemima nisu uhvatili u koštac.

"Pet godina slušam iste priče od različitih ljudi. Nije problem pogledati koje agencije imaju koje klijente i onda to dovesti u vezu s programom", kazala je Jašić.

Ustvrdila je da je dio novinara na platnom spisku agencija da oni dobijaju velike honorare i prema tim agencijama postaju blagonakloni.

"Korupcija se jako teško dokazuje. Ljudi upleteni u koruptivne radnje su pametni, znaju izbrisati tragove", rekla je Jašić.

Uvijek ista agencija

Član Vijeća Hašim Bahtijari kazao je da se Programsko vijeće već više puta bavilo ovakvim i sličnim temama poput sudjelovanja gostiju u emisijama i sukobima interesa te da je donosilo zaključke. No, u rješavanju kriminalnih radnji nije se otišlo dalje od osnivanja povjerenstava koje bi trebalo ispitati slučajeve i većina njih je završila u ladicama, a neki koraci su otišli dalje pa se tražilo i uključivanje DORH-a.

Svim tim koruptivnim radnjama zajedničko je, smatra Bahtijari što se uvijek pojavljuje ista agencija. Drži da je ovaj slučaj pljuska pretplatnicima koji plaćaju Hrvatsku televiziju i Programskom vijeću čiji su članovi bili ismijavani i optuživani da su u funkciji nekih drugih televizija.

Bahtijari očekuje od glavnog ravnatelja da danas pokrene postupak smjene osoba za koje smatra da su odgovorne i da se pokrene postupak izbora. U protivnom, smatra Bahtijari postavlja se pitanje vjerodostojnosti i spremnosti da se Blago Markota i Vanja Sutlić obračunaju s problemima i pitanje njihove odgovornosti. (hina/metro-portal)

08.12.2008. 15:02:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh