« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana
MA DA?

Pisanje je najbolja terapija

Terapija pisanjem pomoći će vam da postanete bolja verzija sebe i zacijeliti emocionalne rane

Pišite!
Pišite! (Arhiva)
Više o

terapija

,

pisanje

Sigurno znate nekoga tko piše dnevnik ili ste ga i sami pisali u mladosti. Terpaija pisanjem nije ništa drugo doli neka vrsta pisanja dnevnika. Ne kaže se bez razloga da papir sve trpi.

U terapiji pisanjem na papir ćete izbaciti sve što vas tišti i suočiti se sa svojim emocijama. 

Potom taj papir možete baciti ili sačuvati. Kako sojećate tako ćete učiniti. terapija pisanjem može biti vrlo icjeljujuća. Da bi uspjela najvažnije je da osoba bude iskrena prema sebi. 

Ukoliko se borite s ozbiljnijim psihološkim problemima, prvo se savjetujte sa svojim liječnikom oko terapije pa onda krenite. 

Postoji nekoliko vrsta terapija pisanjem

1. Slobodno pisanje

Ova vrsta terapije pisanjem je najslobodnija. Sve što trebate je pisati ono što vam padne na um, bez imalo uljepšavanja ili stilske dorade. To mogu biti slike koje vam padaju na pamet, misli događaji, prizori, mirisi, zvukovi.

Budite slobodni u pisanju i ne zamarajte se time ima li to što pišete nekog smisla ili nema. Kada budete pročitali to što ste napisali (ne trebate čitati odmah, nego jednog dana kada osjetite potrebu), vjerojatno ćete vidjeti smisao napisanog. Slobodno pisanje može imati vrlo katarzičan učinak.

2. Ekspresivno pisanje

Ovaj način terapijskog pisanja pomoći će nam nositi se s traumatičnim događajima i negativnim osjećajima. No, ukoliko je emocionalna rana još uvijek svježa, možda je prerano suočaavti se s osjećajima kroz pisanje. Budite strpljivi i pustite da rane zacijele, a kada osjetite da ste spremni iznesite svoje najdublje osjećaje i misli na papir. Promotrite kako je ova trauma utjecala na vas i je li vas i u kojem smislu izmijenila. Možete pisati svakodnevno od nekoliko minuta pa do 20-ak minuta.

Stavljanjem na papir stvari koje vas muče oduzet ćete im snagu. Znanstveno je dokazano da ekspresivno pisanje ima blagotvoran učinak na psihičko i fizičko zdravlje:

04.07.2020. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh