« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina
LJUBIMAC NOVOG ZELANDA

Pingvin "Happy Feet" oporavlja se nakon operacije u bolnici

Pingvin prozvan "Happy Feet" postao je poznat nakon što su ga spasioci pronašli kako leži na plaži Novog Zelanda, 4000 kilometara daleko od svog doma

Fotografija vijesti
Više o

Happy Feet

,

pingvin

Kraljevski pingvin kojeg su spasioci prošli tjedan izvukli iz mora na obali i odveli u bolnicu, nakon što je preplivao tisuće kilometara, počeo se oporavljati od operacije kojom su mu veterinari pokušali ukloniti pijesak iz želudca, prenosi Hina.

Pingvin, nazvan "Happy Feet", postao je poznat nakon što je pronađen na plaži na Novome Zelandu, oko 4000 kilometara od svoga doma na Antarktici. "Happy feet" je tek drugi pingvin koji je viđen u toj zemlji.

John Wyeth, voditelj gastroenteorološkog odjela bolnice u Wellingtonu, primio je pingvina na liječenje i podvrgao ga endoskopiji, pregledu nutrine želudca uz pomoć kamere.

"Nadam se da će s malo sreće želudac početi funkcionirati", izjavio je Wyeth nakon zahvata pod anestezijom, trećeg po redu u četiri dana.

Pingvini uobičajeno jedu snijeg kako bi u organizmu zadržali potrebnu količinu vode, a veterinari vjeruju da je "Happy Feet" zabunom jeo pijesak.

Iz njegova je želudca izvađeno oko tri kolograma pijeska, a određena količina pijeska je ostala u njemu. "Happy Feet", koji je dobio ime po junaku popularnog filma, sad će dobiti mješavinu ribljeg ulja i laksativa kako bi pijesak izlučio pridodnim putem, a veterinari tvrde da je nakon prvih zahvata već počeo jačati.

"Jučer me udario perajom u trbuh", rekla je Lisa Argilla, veterinarka u zoološkom vrtu u Wellingtonu.

"Glasa se, i vrlo je neobično čuti uživo kraljevskog pingvina kako se glasa", dodala je u izjavi za novozelandsku televiziju.

Analizom DNK utvrdit će se spol pingvina, a novozelandski državni ured za zaštitu prirode razmišlja kako ga vratiti u domovinu. Stručnjaci međutim smatraju da će proći mjeseci dok "Happy Feet" ne ojača dovoljno za povratak.

Kraljevski pingvini najveća su vrsta pingvina i mogu doseći težinu do 30 kilograma. Posljednji i do sada jedini put kraljevski je pingvin viđen na Novome Zelandu 1967. godine.

28.06.2011. 08:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh