« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
zabranjeno bušenje

Piercing vas može ubiti

Probušen jezik nekima možda izgleda cool, ali istovremeno može izazvati infekcije koje dovode do smrti

Fotografija vijesti
Više o

piercing

,

oralna higijena

,

probušen jezik

,

infekcije piercing

Da, radi se o osobnom stilu, modi, trendu no to ne umanjuje rizik po pitanju zdravlja. Od piercinga se može i umrijeti!

Uzbunu je podigla jedna studija objavljena u Archives of Neurology koja navodi primjer jednog 22-godišnjaka preminulog u bolnici u Izraelu zbog komplikacija izazvanih piercingom na jeziku.

Liječnici naglašavaju da probušen jezik  može izazvati brojne infekcije koje preko krvi mogu zahvatiti i mozak, iako se radi o rijetki slučajevima, poput onoga gore spomenutog mladića.

Puno učestaliji problemi vezani su za oralnu higijenu i zdravlje. Zubi mogu vrlo lako nastradati, a zabilježeni su i slučajevi srčanih problema izazvanih infekcijama od piercinga.

Savjetnik pri British Dental Association, profesor Damien Walmsley, kaže da "zubari vrlo dobro poznaju zdravstvene problem koje uzrokuje piercing u ustima. Moguće su tolike komplikacije, od bola do otečenosti pa čak i lomljenja i pucanja zuba. Pacijenti koji imaju probušen jezik mogu 'zaraditi' povlačenje i krvarenje desni."

"Poruka je jednostavna: piercing u ustima nije dobra ideja i bolje je izbjegavati ga", kaže profesor.

Dio problema je i loša higijena prilikom stavljanja piercinga (to vrijedi za bilo koji dio tijela), ali i činjenica da se  mnoge osobe ne drže pravila ponašanja i predviđenih tretmana nakon bušenja dijela tijela.

Istovremeno i piercing stručnjaci napominju da je samu proceduru stavljanja  potrebno obaviti u savršenim higijenskim uvjetima jer je ona važan čimbenik u izbjegavanju daljnjih zdravstvenih komplikacija.

Stoga je važno i kome ste povjerili posao bušenja jezika ili nekog drugog dijela tijela.

16.10.2009. 21:45:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh