« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
OVAAJ?!

Pfizer traži regulativu za treću dozu?!

Pfizer Inc zatražit će američke regulatore sljedeći mjesec da odobre i treću dozu njegova cjepiva protiv covida-19 zbog velikog rizika od reinfekcije u roku od šest mjeseci te zbog širenja delte, visokozarazne varijante koronavirusa

Nije vam malo čudno?!
Nije vam malo čudno?! (Arhiva)
Više o

Pfizer

,

Covid-19

,

BioNTech

,

treća doza

Međutim Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su u zajedničkom priopćenju da Amerikanci koji su potpuno cijepljeni ne trebaju, za sada, docjepljivanje trećom dozom.

I neki znanstvenici propituju potrebu za docjepljivanjem. Voditelj znanstvenog odjela Pfizera Mikael Dolsten rekao je da je razlog nedavnog pada učinkovitosti cjepiva u Izraelu taj što je većina ljudi cijepljena u siječnju ili veljači.

Izraelsko ministarstvo zdravstva reklo je da je učinkovitost u sprečavanju infekcija, ali i simptomatskog oboljenja pala na 64 posto u lipnju.

- Pfizerovo cjepivo je visoko učinkovito protiv delta varijante, ustvrdio je Dolsten u intervjuu.

No nakon šest mjeseci "postoji rizik od reinfekcije jer opadaju antitijela, kao što je i predviđeno, rekao je Dolsten.

Pfizer nije u četvrtak predstavio cjelovite podatke o reinfekciji u Izraelu, ali je kazao da će ih uskoro objaviti. Šest mjeseci poslije, s obzirom na to da je varijanta delta dosad najzaraznija od svih varijanti koronavirusa, ona može izazvati zarazu i blago oboljenje", rekao je Dolsten.

FDA i CDC u zajedničkom priopćenju ipak napominju: "Spremni smo odobriti dodatnu dozu ako znanost demonstrira da je to potrebno".

Pfizerovi podaci u Sjedinjenim Državama pokazuju da učinkovitost cjepiva šest mjeseci nakon primitka pada na 80-ak posto. 

09.07.2021. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh