« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
ODLUKA SUDA:

Peveci ostaju na slobodi

Pritvor se u konkretnoj situaciji ne smije pretvoriti u kaznu za bračni par Pevec, odlučio je sud u Bjelovaru

Zdravko Pevec
Zdravko Pevec (Neja Markičević/Cropix )
Više o

Zdravko Pevec

,

Pevec stečaj

,

Višnja Pevec

Odbijen je prijedlog Županijskoga državnog odvjetništva da se bračnom paru Višnji i Zdravku Pevecu odredi pritvor, prenosi Hina. 

Obrazlažući odluku, Županijski sud u Bjelovaru navodi da iako se radi o kaznenim djelima, za određivanje pritvora daljnja je pretpostavka nužnost zbog posebno teških okolnosti. Sud se poziva na odluku Ustavnog suda iz 2008. u kojoj se navodi da tijela kaznenog postupka posebno pozorno ispituju svako produljenje pritvora te je pritvor dopušteno odrediti samo u slučaju u kojem postoji visok stupanj vjerojatnosti utvrđenja krivnje i izricanja kazne pa je nužno temeljito analizirati pritvorsku osnovu tijekom cijelog postupka. Sud i dalje smatra da se u konkretnoj situaciji ne smije zanemariti okolnost da se pritvor kao mjera oduzimanja temeljnoga ljudskog prava na osobnu slobodu u tijeku glavne rasprave ne smije za optuženike pretvoriti u kaznu, izvijestio je Županijski sud.

Višnja i Zdravko Pevec u pritvoru su bili od lipnja prošle godine, a tereti ih se za tri kaznena djela - zloporabu položaja i ovlasti, zloporabu u gospodarskom poslovanju te povredu vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga - kojima su za sebe ostvarili protupravnu korist od 3,8 milijuna kuna i oštetili državni proračun oko 10,5 milijuna kuna.

Peveci su u prosincu pušteni da se brane sa slobode uz obrazloženje da bi im se u slučaju presude zbog duljine vještačenja pritvor pretvorio u kaznu. Vrhovni sud je u siječnju ukinuo to rješenje Županijskoga suda i vratio ga na ponovno razmatranje.

01.03.2011. 12:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh