« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
UKRAJINA

Petro Porošenko dao prisegu

Petro Porošenko prisegnuo je u subotu kao novi ukrajinski predsjednik, ohrabren potporom Zapada ali suočen s krizom u odnosima s Rusijom

Petro Porošenko daje prisegu
Petro Porošenko daje prisegu (Screenshot YouTube)
Više o

Ukrajina

,

predsjednik

,

prisega

,

Petro Porošenko

"Prisežem da ću svim svojim snagama braniti suverenost i neovisnost Ukrajine", rekao je 48-godišnji Porošenko na svečanosti u ukrajinskom parlamentu u Kijevu.

Porošenko je u svom vrlo emotivnom obraćanju, koje su zastupnici pozdravili ovacijama, naglasio da se Ukrajina nikada neće odreći Krima. "Krim je bio, u uvijek će biti ukrajinski ... ne želim rat, ne želim osvetu. Želim mir i učinit ću sve za jedinstvo Ukrajine", rekao je Porošenko u svom inauguralnom govoru.

Ukrajinski kralj čokolade Porošenko izabran je velikom većinom glasova na predsjedničkim izborima 25. svibnja, tri mjeseca nakon što je njegov proruski prethodnik Viktor Janukovič svrgnut nakon višemjesečnih uličnih prosvjeda.

U roku od nekoliko tjedana Rusija je anektirala Krim, izazvavši najveću krizu u odnosima sa Zapadom od kraja Hladnog rata.

Nakon Porošenkove pobjede vladine snage intenzivirale su kampanju protiv separatista na istoku zemlje koji to područje žele priključiti Rusiji. Proruski pobunjenici uzvratili su na te napade, te pretvorili dijelove istočnih pokrajina u ratne zone.

Večer uoči inauguracije, u petak, Porošenko se u Francuskoj nakratko susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, te je izrazio zadovoljstvo početkom dijaloga s Rusijom, ocijenivši da postoje dobri izgledi da on završi uspješno.

08.06.2014. 08:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh