« Hrvatska
objavljeno prije 16 godina i 4 mjeseca

Peticija za referendum o NATO-u nije uspjela

U dva tjedna nevladine udruge podržalo 150.000 građana

Organizatori  tvrde da su imali prekratak rok
Organizatori tvrde da su imali prekratak rok (Reuters)
Više o

NATO

,

nato na referendum

Nevladine udruge nisu uspjele prikupiti 450.000 potpisa na peticiji za referendum. Nakon dva tjedna prikupljeno je malo više od 150.000 potpisa, izvještava HTV.
Organizatori tvrde da su im financijska sredstva bila ograničena, rok od dva tjedna za prikupljanje potpisa prekratak, a broj potpisa koje je trebalo prikupiti - gotovo pola miljuna - prevelik.

Problem JMBG-a

Analitičari smatraju da akcija nije bila dovoljno dobro organizirana i da je nisu dovoljno poduprli ni mediji niti istaknute javne osobe. Anđelko Milardović iz Centra za politološka istraživanja smatra da je kampanja trebala biti bolje pripremljena. Naveo je primjer Švicarske, Austrije i skandinavskih zemalja u kojima se svaka važnija odluka donosi na referendumu.

Glasnogovornik Odbora Aleksandar Hatzivelkos ističe da su ‘izrazito zadovoljni odazivom koji je akcija dobila kod građana’, ali i da su ih zatekli problemi na koje nisu računali.
Primjerice, akcija je u javnosti dobila prizvuk anti-NATO inicijative, iako se Odbor ni u jednom trenutku nije izjasnio protiv članstva Hrvatske u Savezu. Problem im je predstavljao i Zakon o referendumu koji propisuje da se moraju prikupljati i jedinstveni matični brojevi građana, izvještava Glas Slavonije.

Dobar iskorakOrganizatori peticije smatraju da je ova inicijativa ipak bila velik iskorak za demokraciju u Hrvatskoj.   

- Zbog JMBG-a smo morali odbiti dvadesetak posto potpisa. Imati zakon u kojem se traži broj koji je u međuvremenu postao tajan nema nikakvog smisla - kazao je Hatzivelkos.
Odbor nije dobio sustavnu podršku ni jedne političke stranke, ali su peticiju potpisali pojedini političari, poput SDP-ovca Zorana Milanovića.

Prestorg zakon

Organizatori peticije prikupljene će potpise predat i Saboru, a potaknut će i raspravu o izmjeni zakona o referendumu koji je, kako smatraju, prestrog i ograničava građanske inicijative. Iz akcije bi trebala proizići i inicijativa za sređivanje popisa birača.

- Broj birača je nerealan, a to nije problem samo ove akcije, nego mnogo širi problem - napomenuo je glasnogovornik. Prema najavama, Odbor za referendum precizne podatke imat će 15. travnja.     (METRO)

13.04.2008. 23:46:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh