« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
GORANOVO PROLJEĆE

Petar Gudelj i Irena Delonga dobitnici 'Goranovog vijenca'

Gudelj je dobio 'Goranov vijenac za ukupan prinos pjesničkoj umjetnosti', a Delonga za rukopis 'Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti'

(Shutterstock)
Više o

Goranov vijenac

,

Goranovo proljeće

,

Petar Gudelj

,

Irena Delonga

Dobitnik ovogodišnjega "Goranovog vijenca za ukupan prinos pjesničkoj umjetnosti" je pjesnik Petar Gudelj, a nagrade "Goran za mlade pjesnike" Irena Delonga iz Sinja za rukopis "Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti", priopćilo je danas Studentsko kulturno-umjetničko društvo "Ivan Goran Kovačić".

Nagrade će im biti uručene na svečanom otvorenje 47. Goranova proljeća u nedjelju, 21. ožujka, u Lukovdolu, navodi u priopćenju predsjednik Goranovog proljeća Tvrtko Vuković.

Poezija Petra Gudelja jedna je od osobitijih i osobnijih pojava u suvremenome hrvatskome pjesništvu, navodi se u obrazloženju nagrade. Ta je poezija nastajala mimo generacijskih poetičkih proturječja, a realizirala se u jedinstvenome poetozofskom nizu od prve zbirke "Ruke, suze i čempresi" iz 1956. do posljednje od dvadesetak zbirki poezije "Zmija mladoženja" iz 2007.

On iskonskim zazivom i načinom pjesničkoga govora priziva u sebi pjesnika - žreca, onoga koji misli, onoga koji osjeća i osviještena pjesnika koji dobro zna kakav trag njegovo pjesništvo proizvodi u recepcijskome registru intuitivnih čitatelja, i onih probranih i onih koji kritički tumače njegovu poeziju.

U povjerenstvu koje je odlučivalo o dodjeli "Goranovog vijenca za ukupan prinos pjesničkoj umjetnosti" bili su: Branimir Bošnjak, Slaven Jurić, Miroslav Kirin, Milorad Stojević i Tvrtko Vuković.

U poeziji Irene Delonge jasno se izdvaja početna točka, često uobličena i naslovom, a zatim se usmjerava prema pronalaženju pravog načina svojeg kraja, navodi u obrazloženju povjerenstvo u kojem su bili: Irena Matijašević, Miroslav Mićanović i Marko Pogačar.

Tu je, stoji u obrazloženju, bitno drukčije od svake pjesme "to što je proces vidljivi, istaknutiji kao njezina struktura, kao težnja smirenju, točki zaključka, poanti, koja je i olakšanje i vrhunac napetosti ujedno: klimaks". Iz tako duboke pounutrenosti riječi i tekstova, ističe se među ostalim u obrazloženju, događa se vatreno izbijanje volje za identitetom - ostvariti ili razoriti, izgraditi ili odbaciti, drznuti se ili podrediti.

Na natječaj nagrade "Goran za mlade pjesnike" za 2010. godinu prispjelo je ukupno 69 rukopisa. (hina/metro-portal)

19.02.2010. 12:31:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh