« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina
UDAR NA BUDŽET

Petar Čobanković: Nema razloga da kruh poskupi

Ministar Čobanković kaže da nema nikakve osnove za poskupljenje kruha, a moguću korekciju cijena vidi u smanjenju trgovačkih marži

petar čobanković kruh
petar čobanković kruh (Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

kruh

,

poskupljenje kruha

,

Petar Čobanković

Petar Čobanković, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja izjavio je u 3. Dnevniku HTV-a da, unatoč povećanju cijena žitarica na svjetskim burzama, nema nikakve osnove za povećanje cijene kruha.

Pšenica u cijeni pekarskih proizvoda sudjeluje sa svega 10-ak posto i zato nema razloga da sadašnji porast cijene pšenice utječe na cijenu pekarskih proizvoda, smatra Čobanković koji najviše prostora za korekciju cijena vidi u smanjenju trgovačkih marži koje kod kruha i drugih prehrambenih proizvoda iznose, kako kaže, i do 40 posto.

Govoreći o najavljenim poskupljenjima prehrambenih proizvoda, rekao je da na jesen treba načelno očekivati smanjenje cijena jer će trgovci morati tržišno razmišljati i radi vlastite konkurentnosti smanjivati visoke marže.

>> Samo 39 posto Hrvata potroši sav kupljeni kruh

Na pitanje hoće li Hrvatska uvesti embargo na izvoz pšenice, rekao je da trenutačno na zalihama još uvijek imamo značajne viškove te žitarice zbog čega se ovoga trenutka ne razmišlja o zabrani izvoza. Dodao je da će vlada odgovorno pratiti daljnja kretanja na tržištu pšenice i intervenirati u slučaju potrebe.

O prosvjedima Đakovčana koji se protive pripajanju svoje ergele onoj u Lipiku, rekao je da je riječ samo o organizacijskim prilagodbama radi racionalizacije i ušteda. Đakovčanima je poručio da nema razloga za strah jer konji neće otići iz Đakova, niti će izgubiti novu jahaonicu u koju je vlada već uložila više od 20 milijuna kuna.

"Želim umiriti Đakovčane i ostale Slavonce da vodimo računa o tradiciji i da nema govora o ukidanje đakovačke ergele. Riječ je samo o organizacijskim prilagodbama radi racionalizacije i određenih ušteda", poručio je ministar. (hina/metro-portal)

10.08.2010. 00:32:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh