« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
MLJAC :)

Pet supernamirnica budućnosti

Evo što jesti ako želite zaštiti vaše zdravlje, jer ovo je pet supernamirnica budućnosti!

Alge su među njima
Alge su među njima (Arhiva)
Više o

budućnost

,

supernamirnice

Supernamirnice koje ovdje nabrajamo nisu obične namirnice, klasične "supernamirnice" tipa jogurta ili nečeg sličnog.

Jer, želite li ostati zdravi i pridonijeti spašavanju planeta na kojemu živite? Što kažete na jelo od alga uz prilog od kaktusa i drevnih žitarica

Ranije uobičajena namirnica samo u Boliviji i Peruu, kvinoja je danas poznata posvuda u svijetu, a još je puno sličnih namirnica koje čekaju da ih otkrijemo i počnemo konzumirati, piše BBC. 

Na zadnjem popisu nabrojano je 50 namirnica koje se svrstavaju u takozvanu hranu budućnosti, istodobno zdravu i dobru za okoliš. 

Nutricionisti kažu da će se na meniju budućnosti, među ostalima naći i sljedeće "supernamirnice":

Alga wakame - u Japanu se morske alge "wakame" stoljećima upotrebljavaju u prehrani. Danas se uzgajaju i na 'morskim poljima' Francuske, Novog Zelanda i Argentine, bez upotrebe gnojiva ili pesticida. Prikupljaju se tijekom cijele godine i potom suše na suncu. Hrani daju odličan slan okus.

Afričko proso (Bijeli fonio) - ova drevna afrička žitarica poznata je po orašastom okusu za koji etnička grupa Bambara s Malija kaže da "nikad ne osramoti kuhara" jer se vrlo jednostavno priprema. Vjeruje se da se koristi već 5000 godina jer postoje dokazi o njezinu uzgoju u drevnome Egiptu. Postoje crna i bijela varijanta ove žitarice otporne na sušu koja raste samo tijekom 60 ili 70 dana u suhome dijelu Sahela u zapadnoj Africi.

Bambara grah - okus ove mahunarke mogao bi se opisati poput slađe i manje masne verzije kikirikija. Bambara grah privukao je pažnju stručnjaka za održivu hranu jer uspijeva i na vrlo siromašnom tlu, čineći ga plodnijim tako što povećava količinu dušika u njemu. Tradicionalna afrička mahunarka uzgaja se i na južnome Tajlandu te u dijelovima Malezije, a može se kuhati, peći, pržiti i samljeti u fino brašno.

Kaktus nopal - uobičajeni je sastojak meksičke kuhinje. Listovi, plodovi i kladodi (plosnati izdanci koji rastu iz stabljike biljke) nopala mogu se jesti sirovi, kuhani ili prerađeni u sok ili džem. Uzgaja se u Središnjoj i Južnoj Americi te u Australiji, ali uspijeva čak i u Europi. Neke kliničke studije pokazuju da vlakna iz kaktusa pomažu organizmu pri izbacivanju masti koje u njega unosimo, no potencijalni utjecaj na gubitak kilograma tek treba dokazati. Drugi testovi upućuju na to da ova biljka smanjuje razinu šećera u krvi kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 te da ublažava i smanjuje neugodne simptome mamurluka.

Moringa - stablo moringe često se naziva i "čudotvornim" jer brzo raste i jer je otporno na sušu, a u južnoj Aziji, odakle potječe, dijelovi ovog stabla koriste se u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Lišće se bere i do sedam puta godišnje te sadrži vitamine A i C i minerale poput kalcija i kalija. Često se koristi kao dodatak bistrim juhama. 

16.11.2020. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh