« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
ANALIZA

Pet godina od referenduma o brexitu

Pet godina nakon šokantnog referenduma o brexitu na kojem su se Britanci odlučili za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije razlaz je konačan, ali podjele ostaju a duboke posljedice počinju se osjećati

Stvarno se dogodilo...
Stvarno se dogodilo... (Arhiva)
Više o

analiza

,

Brexit

Britanci su 23. lipnja 2016. na referendumu koji je organizirao tadašnji premijer David Cameron glasali o tome hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti EU ili ostani u Uniji.

Za izlazak je glasalo 52 posto stanovnika, protiv je bilo 48 posto. Cameron, koji je zagovarao ostanak u Uniji, u srpnju te godine je odstupio.

Rezultati su izazvali šok u zemlji, ali i kod saveznika u Europi i šire.

S napornim pregovorima o izlasku suočila se Cameronova nasljednica Theresa May. Oni su započeli u lipnju 2017. i trajali do listopada 2019. kada ih je zaključio Boris Johnson.

Izlazak je najprije bio predviđen za 29. ožujka 2019., ali su ga morali zbog protivljenja britanskih zastupnika dogovoru između Londona i Bruxellesa triput odgoditi.

Otok je Uniju nakon 47 godina članstva kao prva članica napustio 31. siječnja 2020. kada je započeo 11-omjesečno prijelazno razdoblje.

Ono je završilo 1. siječnja, nakon što je mukotrpnim pregovorima postignut trgovinski sporazum, s definitivnim izlaskom iz carinske unije i jedinstvenog europskog tržišta.

Povodom pete obljetnice, šef vlade Boris Johnson istaknuo je prednosti koje je po njemu donijela ta "kapitalna odluka": stroži odnos prema imigraciji, uspjeh kampanja cijepljenja protiv covida-19, novi trgovinski sporazumi. "Sada kada se oporavljamo od pandemije, moći ćemo iskoristiti puni potencijal našeg ponovnog suvereniteta", rekao je.

Od početka godine, trgovinska razmjena između dva bivša partnera je u padu. A Velika Britanija tek treba osjetiti koristi od neovisnosti na međunarodnoj sceni, kao što je obećao Johnson, veliki zagovornik brexita.

Izlazak iz EU-a pogodio je jedinstvo zemlje u kojoj zagovornici neovisnosti u Škotskoj, eurofili, vide novu prigodu za svoju borbu za neovisnost, što je po njima način da se ponovno priključe EU-u.

U trenutku kada je razlaz u potpunosti stupio na snagu, Britanci se ponovno pitaju o njegovim učincima.

Prvi puta u više generacija, Britanci ne mogu slobodno na kontinent, i obrnuto: slobodno kretanje ljudi više ne postoji što će se u potpunosti osjetiti kada se ukinu stroge mjere za međunarodna putovanja uvedene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Ispitivanje javnog mnijenja čije je rezultate u srijedu objavio Institut Savanta ComRes pokazuje da bi u ovom trenutku 51 posto Britanaca glasalo za ostanak u EU-u, a 49 posto bi bilo protiv.

23.06.2021. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh