« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PRVE BEBE 2010.

Pet beba rođeno u novogodišnjoj noći u Zagroju

Zabočko rodilište ima prestižan status rodilišta - prijatelja djece u kojemu majke nisu razdvojene od tek rođenih mališana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

bebe

,

rođenje djeteta

,

Zagorje

Zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić i njegova zamjenica za društvene djelatnosti Sonja Borovčak na novogodišnje su jutro tradicionalno obišli i darivali novorođenu djecu u zabočkoj bolnici.

Pored buketa cvijeća, radosne mame dobile su i 2000 kuna iz županijskog proračuna. Prvu bebu u ovoj godini na svijet je donijela 23-godišnja Željka Ladišić iz Huma Zabočkog. Ponosna majka dočekala je goste sa svojim dječačićem Neom, koji je rođen u 2 sata i pet minuta, a težio je 3850 grama i dugačak je 51 centimetar.

No, Neo nije bila jedina beba prvih sati 2010. godine, jer su rođene i tri djevojčice na veselje svojih majki. Dar je dobila i Andreja Plečko iz Slivonja Jarka kod Krapinskih Toplica, koja je 30. prosinca rodila blizance, što je bio 1000., odnosno 1001. lanjski porod u zagorskoj bolnici.

"Lani smo imali 1004 poroda, ali čak 11 slučajeva blizanaca, tako da je rođeno ukupno 1015 djece. Iako smo godinu ranije imali porod više - 1005, u 2009. je rođeno više beba zbog neubičajeno puno blizanaca. Veseli nas svojevrsni baby boom, kako u Zagorju tako i u cijeloj Hrvatskoj, budući da je prošle godine (2008.) po prvi puta bilo više rođenih nego umrlih u Lijepoj našoj",rekao je ravnatelj bolnice dr. Stanko Belina.

Zamjenica župana Sonja Borovčak podsjetila je da zabočko rodilište ima prestižan status rodilišta - prijatelja djece u kojemu majke nisu razdvojene od tek rođenih mališana, kakav je slučaj u većini drugih bolnica.

Župan Hajdaš najavio je novosti u radu zabočkog rodilišta u kojemu će uskoro biti uvedena epiduralna anestezija, koja će biti besplatna, što bi povećalo broj poroda u bolnici za čak 30-ak posto. (hina/metro-portal)
01.01.2010. 13:37:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh