« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
IZLOŽBE

Persone gratae u galeriji Kortil

Riječkoj publici autorica je poznata s ovogodišnjeg 6. salona crno-bijele fotografije „100+1" Fotokluba Color u Rijeci gdje je osvojila Grand Prix Fernando Soprano

Izložba fotografije Vesne Zednik  „Personae gratae“
Izložba fotografije Vesne Zednik „Personae gratae“ (Vesna Zednik)
Više o

izložba fotografija

,

Vesna Zednik

,

Galerija Kortil

Izložbu koja se otvara 18. prosinca u Galeriji Kortil prati katalog s uvodnim tekstom književnika Davora Velnića i reprodukcijom svih izloženih portreta.

Na otvorenju izložbe u ime organizatora nazočnima će se obratiti predsjednica Udruge OS, prof. Tuga Tarle, a o izložbi će govoriti književnik i kritičar Igor Žic.

Riječ je o izložbi fotografskih portreta javnih osoba iz kulturnog života Hrvatske, među kojima su i portreti baletnog umjetnika svjetskoga glasa Milka Šparembleka, književnika i prevoditelja Mate Marasa, solo flautistice opere HNK Ana Benić, solo balerine HNK Anamarije Marković, zatim portreti Tonka Maroevića, Gabi Novak, Renea Medvešeka, Slavke Pavić, Tomislava Fačinija i mnogih drugih. Ukupno 30 crno-bijelih portreta velikog formata.

Organizatori ističu izniman autoričin rukopis koji privlači decentnim i dubokim uvidom u karakter portretiranih. Autoricu koja se sve vidljivije javlja kao vrijedan element hrvatske fotografske scene s mnogim portretiranim umjetnicima veže dugogodišnje poznanstvo ostvareno suradnjom u književnom i drugim kulturnim portfeljima, što joj je omogućilo osoban i dublji pogled iza površine, nužan za nastajanje intimističkih portreta.

„Oduvijek su me privlačila lica i ono što se ispod njih krije. Ljudi putuju kroz život sa svojim obrazinama i najčešće ne dopuštaju ni sebi ni drugima da ih skinu. Portret postaje zanimljiv kad bilježi zastrtu istinu, kad otkriva neposredan dojam, ono skriveno i pritajeno. U toj otvorenosti javlja se prava ljepota lica. Možda zato jer zrcali samu dušu.", objašnjava autorica izložbe Vesna Zednik.

Vesna Zednik privukla je pažnju javnosti portretom „Maja" koji je 2016. izložen u Mimari na 37. Zagreb Salonu, kada je uočena njena sklonost karakternom portretiranju u crno-bijeloj tehnici. Aktualna izložba „Personae gratae", koju je autorica pripremala uz asistenciju kiparice Margarete Milačić, nastala je upravo na tragu toga portreta.

Riječkoj publici autorica je poznata s ovogodišnjeg 6. salona crno-bijele fotografije „100+1" Fotokluba Color u Rijeci gdje je osvojila Grand Prix Fernando Soprano s fotografijom pod nazovom „Jakov".

15.12.2018. 12:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh