« Znanost
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
BRAVO

Perseverance se sjajno spustio na Mars

Rover Perseverance američke svemirske agencije NASA-e nakon uspješnog slijetanja u četvrtak u duboki krater na Marsu u odličnom je stanju, prema američkim znanstvenicima koji vode misiju, prenose svjetski mediji.

Lunja već po Marsu
Lunja već po Marsu (Arhiva)
Više o

Mars

,

Perseverance

Perseverance, NASA-in novi rover jučer se uspješno spustio na Mars i poslao prve fotografije s mora Jezero - zanimljivo, nadjeveno po imenu malog bosanskog grada.

"Dobra je vijest da je rover, mislim, u odličnom stanju", kaže zamjenik voditelja projekta Matt Wallace nakon što su inženjeri kontrolnog centra NASA-e u Kaliforniji proveli analize.

Rover na šest kotača sad će provesti najmanje dvije godine bušeći obližnje stijene  u potrazi za znakovima života u prošlosti. Vjeruje se da je u krateru Jezero bilo divovsko jezero prije milijarda godina - a gdje je bilo vode postojala je i mogućnost života, piše BBC.

Signal uspješnog slijetanja Perseverancea stigao je u 20,55 sati u četvrtak po GMT-iju, a dolazak prvih dviju slika s mjesta slijetanja inženjeri su popratili pljeskom. "Hello, svijete. Moj prvi pogled na vječni dom", napisano je na Twitteru uz prve fotografije.

Analize nakon slijetanja pokazuju da je vozilo sletjelo oko dva kilometra jugoistočno od delte u Jezeru koju bi Perseverance trebao istražiti.

"Na dobrom smo ravnom mjestu. Vozilo je nagnuto svega 1,2 stupnja", kazao je Allen Chen, koji je vodio tim za slijetanje rovera.  "Uspješno smo našli 'parkiralište' i imamo sigurni rover na tlu".

Injženjeri će provesti iduće dane provjeravajući sve sustave na roveru kako bi vidjeli ima li oštećenja od slijetanja te moraju program za slijetanje zamijeniti onim koji će omogućiti roveru da vozi površinom Marsa. Idućih dana očekuju mnošto slika kako bi procjenili neposrednu okolinu rovera.

U kratkoročnom planu je i testiranje minihelikoptera koji je stigao na Mars s roverom.

U sedimentima delte koju će rover istraživati znanstvenici će tragati za znakovima bioloških promjena. Nakon obrade tog dijela delte rover bi trebao krenuti prema rubu kratera na kojemu su otkrivene sedimentne stijene koje na Zemlji dobro zadržavaju tragove bioloških aktivnosti.

Jezero je široko 45 kilometara i sadrži razne vrste stijena među kojima i glinu i sedimentne stijene koje mogu očuvati organske molekule koje bi mogle uputiti na nekadašnji život na crvenom planetu. Perseverance će najzanimljivija otkrića upakirati u male posude i ostaviti na površini planeta, a NASA i Europska svemirska agencija ESA imaju plan vratiti te cilindre na Zemlju do kraja desetljeća, piše CNN.

19.02.2021. 16:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    19.02.2021. 17:37
    u potrazi za vodom
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh