« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
PERFORMANS

Performans "Southeast Sadness in Central Europe" Marka Markovića u Francuskom paviljonu

U prirodnom svijetu cvijeća, taktika preživljavanja mimikrijom jest sposobnost organizama da oponašaju jedni druge, prilagode se i stapaju s okolinom...

Performans u Francuskom paviljonu
Performans u Francuskom paviljonu (Arhiva)
Više o

performans

,

Francuski paviljon

,

Marko Marković

Performans Southeast Sadness in Central Europe umjetnika Marka Markovića održat će se u subotu, 1. travnja u Francuskom paviljonu s početkom u 19 sati. U ponedjeljak, 3. travnja u 19 sati slijedi razgovor s umjetnikom u Galeriji SC, a video dokumentaciju performansa pogledajte od 4. do 6. travnja također u Galeriji SC.

U prirodnom svijetu cvijeća, taktika preživljavanja mimikrijom jest sposobnost organizama da oponašaju jedni druge, prilagode se i stapaju s okolinom. Na taj se način određene vrste štite od nametnutog prirodnog poretka te potencijalne opasnosti - predatora.

Zrcalni neuroni (MNS/Mirror nueorn system) igraju veliku ulogu u sposobnosti preživljavanja pojedinih vrsta tako da ih ljudi, kao i životinje, koriste za učenje, snalaženje, poistovjećivanje i suočavanje. Kroz takve odnose stvara se empatijska veza između pojedinaca koji suosjećaju (ili ne) jedni s drugima.

Za vrijeme konzumacije cvijeća, tijelo Marka Markovića reagira uvjetovano cvjetnim alkaloidima s jakim i specifičnim fiziološkim djelovanjem na organizam, dok publika stvara pasivno - aktivni odnos uzrokovan trenutnim iskustvom.

Sout Eastsadness in Central Europe govori iz pozicije individualnog iskustva, kao i odnosa unutar kolektivne memorije tranzicijskih perioda iz doba socijalizma u današnji neoliberalni kapitalizam.

Predstavljene projekcije uz razgovor s umjetnikom dat će osvrt na performans izveden 2022. godinu u Osijeku, umjetnikovom rodnom gradu s kojim se referira na društvenu stvarnost ratnog i post-ratnog razdoblja, sve do današnjih vremena migracije stanovništva uvjetovane ekonomskim i egzistencijalnim okolnostima.

Performans je izveden prvi put na Zelenom Otoku (BUK) u Baranji 2009., zatim u Galeriji Žitnjak 2010., Schönbrunn Zoo / Wienwoche Festival2021., PAF Osijek 2021., MMG Galerija Budimpešta 2021., Improper Walls Beč 2022., Bijenale u Pragu 2022., Arte Fiera Bologna Galerija Michaela Stock 2023.

Performans, subota 1. 4. 2023., 19 sati @ Francuski paviljon
Razgovor s umjetnikom, 3. 4. 2023., 19 sati @ Galerija SC
Video dokumentacija performansa, 4. - 6. 4. 2023., 12 - 20 sati @ Galerija SC

28.03.2023. 10:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh