« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
NACIONALNO VIJEĆE:

Percepcija o korupciji u zdravstvu veća je od realne situacije

Slika javnosti o liječnicima i političarima kao najkorumpiranijima u državi je pogrešna, tvrdi Nacionalno vijeće za suzbijanje korupcije.

Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcije
Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcije (Damjan Tadić, CROPIX)
Više o

korupcija

,

zdravstvo

,

Dragutin Lesar

,

MVPEI

,

Željko Jovanović

,

Nacionalno vijeće za suzbijanje korupcije

,

politika

,

MZSS

,

Ante Zvonimir Golem

,

Maja Vrtarić

Izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, te Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, danas je dobilo podršku Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcije.

Predsjednik vijeća Željko Jovanović istaknuo je kako je percepcija javnosti da su liječnici i političari među najkorumpiranijim zanimanjima u državi, no da je percepcija korupcije u zdravstvo u javnosti veća nego što ona doista jest.

Državni tajnik Ante Zvonimir Golem predstavio je antikorupcijske mjere svog ministarstva ističući da je u nadzor korupcije u tom ministarstvu uključena i nevladina udruga 'Transparency International Hrvatska' koja je danas objavila rezultate istraživanja 'Globalnog korupcijskog barometra' za 2009. godinu.

Golem se složio sa stajalištem da je percepcija korupcije u zdravstvu veća nego što ona doista jest. Rekao je kako je uvođenje središnjeg sustava za liste čekanja pomoglo da se promijeni stajališta o korupciji u zdravstvu.

U raspravi je istaknuto da je nabava lijekova preko HZZO-a očito izvan Zakona o javnoj nabavi, na što je upozoravala i državna revizija. Odgovarajući na tu primjedbu koju je iznio Dragutin Lesar, Golem je istaknuo da će pravilnici koji reguliraju javnu nabavu doživjeti promjene te da dosad u nabavi nije bilo nezakonitosti.

Vijeće je poduprlo i mjere za suzbijanje korupcije u MVPEI-ju koje je predstavila državna tajnica Maja Vrtarić, ističući da je zbog zloporabe položaja to ministarstvo kazneno prijavilo troje svojih djelatnika.

Izvor: Hina

03.06.2009. 14:29:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh