« Svijet
objavljeno prije 13 godina
BOLNA RANA

Peking odgovara Vatikanu: Vjerske slobode u Kini su stvarne

Benedikt XVI. pozvao je u srijedu katolike diljem svijeta da mole za vjernike u Kini koji priznaju Papin autoritet

Katolička crkva u Kini
Katolička crkva u Kini (Deviantart)
Više o

Vatikan

,

Kina

,

Katolička crkva

Dan nakon poziva pape Benedikta XVI. vjernicima u svijetu da mole za katolike u Kini, službeni Peking je u četvrtak izrazio nadu da će Vatikan shvatiti kako su vjerske slobode u Kini stvarnost, prenosi Hina.

"Nadamo se da će Vatikan otvoreno priznati da su vjerske slobode u Kini stvarnost (...) te poduzeti konkretne akcije prema stvaranju uvjeta za razvoj kinesko-vatikanskih odnosa", rekla je novinarima u Pekingu glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu. Benedikt XVI. pozvao je u srijedu katolike diljem svijeta da mole za vjernike u Kini koji priznaju Papin autoritet i skrivaju se jer nisu pripadnici državne kineske katoličke crkve.

Kina odbija priznati Papin autoritet i uspostaviti službene odnose s Vatikanom sve dok Sveta Stolica ne prekine veze s Tajvanom, otokom koji Kina smatra svojim odbjeglim teritorijem. Između 8 i 12 milijuna kineskih katolika podijeljeno je stoga između državne kineske crkve koja imenuje biskupe bez pristanka Vatikana te crkve odane Vatikanu, koja djeluje skriveno. Kina je u studenome imenovala biskupa bez Papina odobrenja što je Vatikan nazvao "bolnom ranom" za dijalog Svete Stolice i Pekinga te je pozvao biskupe neka ne dopuste da budu manipulirani.

19.05.2011. 16:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh