« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
spolni delikti

Pedofile treba doživotno etiketirati!

Ustavnim bi se izmjenama lakše pronašla odgovarajuća zakonska rješenja, a djeca bolje zaštitila od spolnog zlostavljanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jure Mišković/CROPIX)
Više o

Kazneni zakon

,

spolni delikti

,

članak 30 Ustava RH

,

zakon o kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji

,

dječja pravobraniteljica Mila Jelavić

Vlada i Sabor bi trebali izmijeniti Ustav tako da se pedofilima doživotno onemogući rehabilitacija, želja je dječje pravobraniteljice Mile Jelavić.

Ono što je posebno bode je članak 30. Ustava koji predviđa da osuda na teška kaznena djela može utemeljiti zabranu obavljanja određenih poslova samo na određeno vrijeme, prenosi Večernji list.

Jelavić želi da se izraz "na određeno vrijeme" ukloni iz članka Ustava s namjerom da se osobama okrivljenima za spolne delikte nad djecom uskrati mogućnost rada u dječjim institucijama.

"Spolni delikti na štetu djece svakako su među najtežim kaznenim djelima koja ostavljaju trajne i nesagledive posljedice, i za dijete koje je žrtva takva kaznenog djela i za cijelo društvo", rekla je pravobraniteljica.

Dodaje kako bi se Ustavnom izmjenom lakše došlo do odgovarajućih zakonskih rješenja što je vrlo bitno pogotovo ako se uzme u obzir da se tek treba donijeti novi Kazneni zakon i Zakon o kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, a sve s ciljem da se djeca trajno zaštite.

Ona je, kako kaže, od 2007. do sad mjerodavnim tijelima poslala brojne preporuke za uspostavljanje baze podataka koj bi sadržavala podatke o osobama pravomoćno osuđenima za spolne delikte.

Na taj način, slikovito rečeno, etiketirali bi se svi pedofili te bi lakše bilo kontrolirati njihovo kretanje.

Pristup toj bazi imala bi sva tijela javne uprave, institucije i udruge s ciljem zaštite djece te u slučaju zapošljavanja osoba u državnoj ili javnoj upravi.

Ipak, ti podatci imali bi karakter službene tajne i uvid u njih imale bi obrazovno-odgojne institucije tijela koja se bave njegom i skrbi o djeci i maloljetnicima.

Pravobraniteljica zaključuje da bi se na taj način omogućila provjera osoba koje su počinile spolni delikt nad djecom te spriječio bilo kakav kontakt s djecom.

15.10.2009. 21:19:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh