« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NARODNA SKUPŠTINA

Parlament RS-a i u srijedu raspravlja o zakonu o referendumu

Nije točno da je ovo put u secesiju, to nije na dnevnom redu ove vlade, poručio je premijer Dodik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Milorad Dodik

,

referendum

,

Republika Srpska

,

BiH

,

narodna skupština

Parlament Republike Srpske prekinuo je u utorak navečer raspravu vođenu cijelog dana o novom zakonu o referendumu kojega je predložila vlada tog entiteta, a predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić nastavak je najavio za srijedu.

Vlada Milorada Dodika predložila je zakon po kojemu je taj vid izjašnjavanja moguće organizirati ukoliko ga zatraže predsjednik RS-a ili entitetska vlada odnosno najmanje trideset zastupnika u NS RS kao i u slučaju da to zatraži najmanje deset tisuća građana.

Konačnu odluku o sazivanju referenduma donosio bi parlament RS-a.

Zakon ne sadržava prijedlog referendumskog pitanja no Dodik je, sudjelujući u raspravi, kazao kako bi prvo na dnevnom redu moglo biti ono o prihvaćanju ili odbijanju odluka što ih donosi visoki predstavnik za BiH.

"Nije točno da je ovo put u secesiju (RS). To nije na dnevnom redu ove vlade", izjavio je Dodik no naznačio je kako bi se referendum o statusu entiteta čiju vladu vodi ipak mogao organizirati "ukoliko se nastave pokušaji da se RS izgura iz BiH stalnim omalovažavanjima".

Oporbene stranke sa srpskim predznakom odbile su poduprijeti ovakav prijedlog zakona tražeći da se u njega ugradi obveza izjašnjavanja o eventualnom pristupanju BiH NATO-u kao i o mogućim ustavnim promjenama.

Zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za BiH (SBiH) bojkotirali su raspravu o zakonu o referendumu s obrazloženjem kako je takav zakon neustavan i protivan Daytonskom sporazumu.

Najavili su kako će bošnjački zastupnici blokirati stupanje na snagu ovakvog zakona tako što će ga na Vijeću naroda RS proglasiti štetnim po vitalne nacionalne interese. (hina/metro-portal)

09.02.2010. 22:42:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh