« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
IDEJNO RJEŠENJE

Park B - prvonagrađeni projekt za novi kampus na Borongaju

Za prvu fazu realizacije urbanističko-arhitektonskog projekta Plan B potrebno je 70 milijuna eura

Park B
Park B (Unizg.hr)
Više o

Sveučilište u Zagrebu

,

kampus Borongaj

,

Plan B

Prvu nagradu na javnom i anonimnom natječaju za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje za Znanstveno-učilišni kampus Borongaj zagrebačkog Sveučilišta dobio je rad "Park B" arhitekta Hrvoja Njirića i studija "njirić+arhitekti", prenosi Hina.

Prorektor za prostorni razvoj i međuinstitucijsku suradnju i predsjednik međunarodnog ocjenjivačkog suda Bojan Baletić izrazio je zadovoljstvo zanimanjem iskazanim za natječaj, istaknuvši da prvonagrađeno rješenje nudi racionalan put od neorganiziranoga i prirodnoga prostora prema urbanom kroz strategiju Parka B.

Na natječaj, koji je trajao od 25. listopada prošle do 10. siječnja ove godine, stiglo je 16 radova. Za prvu fazu realizacije urbanističko-arhitektonskog projekta potrebno je 70 milijuna eura koje bi trebalo osigurati iz pristupnih fondova EU za što treba prikupiti opsežnu dokumentaciju. Ta bi priprema mogla trajati oko tri godine, a prva faza projekta trebala bi biti ostvarena 2016. ili 2017., rekao je Baletić.

Predstavljajući projekt autor Hrvoje Njirić naglasio je kako je to "projekt parka 21. stoljeća" te je riječ o "prilagodljivu pejsažu u stalnoj mijeni".

Njegov "procesualni karakter ogleda se upravo u postepenom nastajanju" pa se tako, kako bi se već u prvim fazama, s minimalnim ulaganjima i malim postotkom izgrađenih fakulteta, postigli dojam "dovršenosti", predlaže početi sa striktno hortikulturnim radovima - čišćenjem i sadnjom, organizacijom puteva i voda, te formiranjem proplanaka. Na sve proplanke, potom, dolaze komercijalni staklenici (urban farming) koji služe kao "držači prostora", kao protagonisti urbanoga vrtlarenja i pridonose ukupnom dojmu, te ostaju sve do trenutka izgradnje pojedinog fakulteta. Park je tako u svim fazama potpuno "izgrađen", a ekološki aspekt ugrađen je u sam koncept oblikovanja, rekao je Njirić.

Njirićev projekt dobro se nastavlja na ambicioznost i optimizma kojima se zagrebačko Sveučilište vodilo od početka u projektu kampusa Borongaj, i ono je što po modernosti pristupa do sada nismo imali, rekao je rektor Aleksa Bjeliš. Uz optimizam da će uslijediti bolja vremena u kojima će se projekt ostvariti rektor Bjeliš je izrazio uvjerenost da će to biti početak duge, ali ne uvijek i jednostavne suradnje sveučilišta i projektanta.

Zadovoljstvo time što se naziru oblici budućega kampusa i nadu da će on biti izgrađen onako kako je zamišljen, izrekao je i ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs. Najavio je da će mjerodavno ministarstvo preporučiti Uredu za upravljanje državnom imovinom da Sveučilište postane vlasnik prostora kampusa Borongaj. Napomenuo je da se još raščišćavaju neki vlasnički odnosi.

Ministar Fuchs svjestan je da projekt traži i dodatnu pripremu kako bi se kandidirali za sredstva EU te da se vrijeme ne smije izgubiti, a smatra da bismo se trebali kandidirati i za ostale faze gradnje.

28.01.2011. 15:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh