« Svijet
objavljeno prije 8 godina
BRAVO

Papa nadgleda reformu Vatikanske banke

Papa Franjo jasno je u četvrtak pokazao da će osobno nadgledati reformu Vatikanske banke koja grca u problemima

Papa jako pazi što se radi
Papa jako pazi što se radi (Arhiva)
Više o

Vatikanska banka

,

reforma

,

papa Franjo

'Franjo je prisustvovao kako bi ohrabrio rad toga povjerenstva', piše vatikanski list Osservatore Romano i objašnjava da se sastanak održao u srijedu.

Na sastanku je bio i predsjednik Vatikanske banke Nijemac Ernst von Freyberg, kao i msgr. Battista Ricca koji je prošli mjesec imenovan posrednikom između banke i Vatikana, dodaje Osservatore Romano.

Problemi Zavoda za vjerska djela (IOR), kako se banka službeno zove, umnogostručili su se čak i u kratko vrijeme otkako je papa 26. lipnja osnovao povjerenstvo.

Dva dana nakon osnivanja istražnoga tijela jedan je visoki katolički svećenik s vezama u banci uhićen jer je planirao pomoći bogatu prijatelju da prokrijumčari 20 milijuna eura gotovine iz Švicarske u Italiju. Nekoliko dana poslije zbog sumnje u pranje novca ostavku su dala dvojica direktora banke.

Iako su novi skandali nedavno izbili na površinu, IOR je već desetljećima poznat po mutnim poslovima, a najveći je skandal bio prije 31 godinu kad je Zavod bio upleten u bankrot banke Ambrosiano, tada najveće talijanske privatne banke.

12.07.2013. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh