« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
POSTANAK

Papa: Božji um je stvorio svemir, a ne slučaj

Teorije o nastajanju svemira ostavljaju mnoga pitanja neodgovorenima, dok vjera u Boga daje sve odgovore

Veliki prasak
Veliki prasak (Shutterstock)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Bog

,

Veliki prasak

,

postanak svijeta

Kršćani bi trebali odbaciti zamisao da je svemir nastao slučajno, jer iza složenih znanstvenih teorija poput Velikog praska može stajati samo Bog, upozorio je Papa na misi kojoj je prisustvovalo oko 10.000 vjernika, prenosi Hina.

Govoreći o zvijezdi koja je vodila Sveta tri kralja prema Betlehemu, Papa je podsjetio da su tijekom stoljeća pitanja kakva je to bila zvijezda bila "predmet rasprava među astronomima". "Naravno da su to zanimljive stvari, no one nas ne vode onome nužnom za razumijevanje te zvijezde", napomenuo je Papa, kako navodi ANSA.

"Božja riječ je ta prava zvijezda" koja nam nudi "neizmjeran sjaj božanske istine", rekao je Benedikt XVI. "Razmišljajući o svemiru pozvani smo da u njemu pročitamo nešto duboko: mudrost Stvoritelja, njegovu neiscrpnu kreativnost", rekao je Papa, prenio je Reuters.

"Svemir nije rezultat slučaja kako bi neki htjeli da vjerujemo", istaknuo je Papa.

Papa je rekao da neke teorije o podrijetlu i razvoju svemira i ljudi, iako nisu u suprotnosti s vjerom, "ostavljaju mnoga pitanja neodgovorenima" te je ocijenio da su neke znanstvene teorije "ograničavajuće" i "ne uspijevaju objasniti krajnji smisao stvarnosti".

"U ljepoti svijeta, u njegovim tajnama, veličini i racionalnosti... ne možemo izbjeći da nas to ne vodi do Boga, stvoritelja neba i zemlje", rekao je Papa.

06.01.2011. 19:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh