« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
OPASNO?

Pandemija napreduje u val

Pandemija covida-19 napreduje na jugu Sjedinjenih Država, u Latinskoj Americi i u Indiji, a Europi prijeti drugi val, gdje je stanovništo pozvano na oprez

Vraća se?
Vraća se? (Arhiva)
Više o

pandemija

,

Covid-19

"U nekim područjima imamo težak problem", izjavio je dr. Anthony Fauci, stručnjak na kojeg se najčešće poziva američka vlada, smjerajući na jug i zapad zemlje. Broj zaraženih je u stalnom porastu.

Zamjenik predsjednika Mike Pence je objavio da je prema posljednjem dnevnom izvješću zaraženo više od 40.000 osoba.

Teksas, jedna od prvih američkih država koja je otvorila svoje gospodarstvo, naredila je u petak zatvaranje noćnih klubova, a u Floridi je zabranjena prodaja alkohola u noćnim klubovima.

Zaraza napreduje u 30 od 50 američkih država, posebice u najvećima i najnaseljenijim na jugu u zapadu, u Kaliforniji, Teksasu i u Floridi.

U Floridi broj zaraženih je buknuo u lipnju nakon ukidanja mjera ograničenja. Bolest je pogodila posebice mlade. Prosječna dob zaraženih je 33 godine, prema 65 godina prije dva mjeseca.

Od kada je Kina službeno objavila pojavu bolesti u prosincu ukupno je u svijetu u pandemiji smrtno stradalo najmanje 494.337 osoba, prema podacima AFP na temelju službenih izvora u subotu u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu.

U Indiji je zabilježeno više od 500.000 slučajeva zaraze koronavirusom, objavila je vlada u subotu uz rekordnih 18.500 oboljelih u jednom danu.

"Za razliku od Kine gdje je pandemija bila relativno koncetirirana oko Wuhana i nekoliko drugih gradova, u Indiji je zaraza raširenija i time kompliciranija za zdravstveni sustav, objansio je javnozdravstveni stručnjak Anant Bhan.

WHO je u petak procijenio da je za razvoj testova, cjepiva i liječenja potrebno više od 30 milijarda dolara, uoči konferencije donatora, a do danas je u tu svrhu obećano 3,4 milijarde.

U subotu će biti održan virtualni koncert megazvijezda poput Shakire, Coldplaya, Ushera i Justina Biebera kako bi se skupile donacije za medicinska istraživanja covida-19.

U svijetu su zbog pandemije brojne parade ponosa otkazane ili odgođene, a LGBT zajednice predviđaju u subotu online obilježavanje Gay Pride 2020.

"Global Pride" će biti izravno prenošen na internetu tijekom 24 sata.

Nakon Sjedinjenih Država (124.732 umrlih od više od 2,3 milijuna zaraženih), Brazil bilježi najviše smrtnih ishoda (55.961).

U Argentini, predsjednik Alberto Fernandez je u petak najavio pooštrenje mjera u Buenos Airesu i okolici od 1. do 17. srpnja, dok je u Peruu, drugoj najzahavćenijoj zemlji Latinske Amerike za utorak u Limi predviđeno ublaženje mjera.

U Europi su stanovnici u iskušenju da okrenu novu stranicu iako prijeti drugi val.

WHO brine ubrzanje zaraze u 11 europskih zemalja. Ukrajina je u petak zabilježila 1.109 zaraženih.

28.06.2020. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh