« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
OPREZ

Pametni telefoni su opasniji nego što se misli

Većina ljudi zna da previše gledanja u mobitel šteti, ali nova studija pokazuje da su smartfoni nezdraviji i više nego što se misli, posebice kada su u pitanju oči

Maknite djeci telefone iz ruku!
Maknite djeci telefone iz ruku! (Arhiva)
Više o

djeca

,

pametni telefon

,

suho oko

Pametni telefoni zalijepili su nam se za ruke i ne ispuštamo ih gotovo nikad, ne obazirući se previše na razna upozorenja o opasnosti njihovog pretjeranog korištenja.

No, kad su u pitanju djeca, trebali bismo postaviti granicu, jer se pokazalo da djeca koja provode više vremena koristeći se mobitelima imaju i više simptoma sindroma suhog oka.

Suho oko ili kseroftalmija stanje je u kojem oči ne suze dovoljno, što izaziva crvenilo, otok i iritaciju oka. Obično se povezuje sa starijim ljudima, ali specijalisti vjeruju da se to stanje u djece podcjenjuje.

Naime, kada zurimo u ekrane i monitore, manje trepćemo što znači da dolazi do pojačanog isparavanja suznog filma i rasta vjerojatnosti za bolest suhog oka.

U studiji je analizirano 916 korejske djece između sedam i 12 godina starosti. U nešto manje od sedam posto njih pronađeno je dovoljno simptoma za dijagnosticiranje suhog oka.

Ustanovljeno je da je 97 posto djece s tim stanjem u prosjeku koristilo pametni telefon više od tri sata dnevno. Oni drugi u prosjeku su se tim uređajem koristili 37 minuta dnevno, a djeci kojima su pametni telefoni uskraćeni na mjesec dana, simptomi su se u potpunosti povukli.

Možda takav drastičan potez i nije potreban, no više kontrole - svakako!

09.01.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh