« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
TEA PARTY

Palin se okomila na Obamu i zazvala revoluciju u SAD-u

Obamu je nazvala "karizmatičnim tipom s blesimetrom" i optužila ga za nemoralni proračun 2010.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Sarah Palin

Sarah Palin kritizirala je prvu godinu mandata predsjednika Baracka Obame, ističući njegov "dugi popis prekršenih obećanja", u govoru koji je održala na nacionalnoj konvenciji konzervativnog pokreta "Tea Party" u Nashvilleu.

"Ja sam veliki pristaša ovoga pokreta. Amerika je spremna za još jednu revoluciju", kazala je Palin, čiji je govor često prekidan pljeskom i ovacijama. Kazala je kako je taj "svjež, mlad i krhak pokret" budućnost američke politike, i da predstavlja "poziv na akciju koji kreće iz baze".

Pokret socijalnih i fiskalnih konzervativaca protiv politike demokratske administracije i Kongresa, koji je nastao u ljeto 2009., nazvan je pokretom domoljubnih čajanki - "Tea Party". Uzor mu je tzv. Bostonska čajanka iz 1773., kada su se američki kolonisti pobunili protiv britanskih poreza, bacivši u bostonsku luku tovar oporezovanog čaja s tri broda.

Palin je najavila da planira podržati određene kandidate na kongresnim izborima 2010., te poručila čelništvu Republikanske stranke da se ne treba bojati predizbora s više kandidata u svojim redovima, jer je to "demokracija na djelu".

Miljenica pokreta "Tea Party" Sarah Palin (45), republikanska potpredsjednička kandidatkinja 2008., bila je glavna zvijezda i glavni govornik konvencije. Njezin populistički "narodski" govor, s otvorenim napadom na Obaminu administraciju zbog ogromne državne potrošnje i slabosti u nacinalnoj sigurnosti i tretmanu terorista, dočekan je s oduševljenjem i ovacijama, uz povike "kandidiraj se Sarah, kandidiraj".

No, Palin na konvenciji nije potvrdila da će se kandidirati za predsjednicu 2012.

Međutim, u svom prvom programatskom političkom govoru od onoga s kojim je prihvatila potpredsjedničku nominaciju prije 18 mjeseci, Palin je načinila korak prema svom profiliranju kao političarke sposobne za nacionalnu dužnost, ocjenjuje u nedjelju The Washington Post.

Nazivajući posprdno Obamu "karizmatičnim tipom s blesimetrom", prema uređaju s kojeg on čita govore, Palin je pitala okupljene kako su zadovoljni s "nadom i promjenom" koje je on obećavao.

Optužila je Obaminu administraciju da je predložila "nemoralni" proračun za 2010., vrijedan rekordnih 3800 milijardi dolara, što je istovrsno "generacijskoj pljački", ističući kako je "mnogima toga dosta".

Od kako je u srpnju dala ostavku, politički profil Sarah Palin kao da samo jača. Stalno se pojavljuje u vijestima s porukama za svojih 1,3 milijuna obožavatelja na Facebooku, obišla je zemlju s kampanjom za svoju knjigu "Going Rogue" prodanu u više od dva milijuna primjeraka, i postala je komentator TV mreže Fox News, koja joj gradi potpuno opremljeni studio u njezinoj kući u Aljasci.

Republikanski politički analičari kažu kako izgleda da ona najviše čini da bi postala politički "celebrity" usredotočen na publicitet, umjesto politički kandidat usredotočen na politiku.

Amerikanci su podijeljeni kada je riječ o Palin, s 43 posto onih koji je vide u pozitivnom svjetlu i 46 posto koji nepovoljno gledaju na nju, prema anketi CNN/Opinion Research Corp. od 5. veljače. (hina/metro-portal)


08.02.2010. 07:00:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh