« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Pali prodavači i kupci ispita

DORH je na tiskovnoj konferenciji dao prve detalje akcije Indeks

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Deša Mlikotin Tomić

,

operacija Index

Nakon pristanka prorektora, Bajićevi jurišnici su uz podršku policije obuhvatili 95 osoba istragom u akciji kodnog imena Indeks, privevši dobar dio na obavijesne razgovore, pregledavajući pritom stanove, vozila i kabinete profesora na fakultetima. Ukupno 73 osobe doživjelo je premetačinu u potrazi za dokazima, a prvi su prikupljeni kod jednog posrednika koji je ulovljen s 25 indeksa i jednako toliko tisuća eura.

Za sada postoji osnovanja sumnja u korumpiranost 21 profesora, tri asistenta i četiri službenika, dok su ostale osobe kupci ispita. Osumnjičene se tereti da su za upis na faks tražili i po 9000 eura, a ispiti su se prodavali po 400 do 2.000 eura.

Akcija uhićenja počela je jutros nakon što je prorektor Sveučilišta u Zagrebu Tonko Čurko dao dopuštenje glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajići i ravnatelju policije Marijanu Benku da policija uđe u prostore Sveučilišta. Policija je potom ušla na Ekonomski i Prometni fakultet, gdje pretresaju kabinete, privode osumnjičene i prikupljaju dokaze, među ostalim i indekse studenata.

Najveća riba u mreži USKOKA trenutno je predsjednica saborskog Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa i redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu Deša Mlikotin-Tomić, čija kćer je zaposlena u uredu predsjednika Vlade RH Ive Sanadera! Nije isključeno da se među ostalim imenima pronađe i neko poznatije.

Reakcije vladajućih u principu nema, ministar Primorac najavio je obraćanje javnosti u Ministarstvu, no još uvijek se ne zna je li znao za akciju. Oporba, s druge strane, veselo poručuje da su oni pravodobno upozoravali na Mlikotin-Tomić pri izboru Povjerenstva, no saborska je većina preglasavanjem postavila svoju kandidatkinju.

18.09.2008. 15:18:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh