« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
BRAVO

Palau zabranjuje kreme za sunčanje da zaštiti koraljne grebene

Zabrana stupa na snagu 2020. godine, a kazna za prekršitelje će biti tisuću dolara. Turisti koji kreme unesu u zemlju ostat će bez njih

Zaboravite na ovo ako idete na Palau
Zaboravite na ovo ako idete na Palau (Shutterstock)
Više o

zabrana

,

Palau

,

kreme za sunčanje

Palau, otočna državica sa samo 21 tisuću stanovnika u Tihom oceanu između Australije i Japana prva je zemlja na svijetu koja je zabranila kreme za sunčanje zbog njihova toksičnog utjecaja na koraljne grebene, objavio je predsjednik Thomas Remengesau.

Zabrana stupa na snagu 2020. godine, a kazna za prekršitelje će biti tisuću dolara. Turisti koji kreme unesu u zemlju ostat će bez njih. 

"Uveli smo prijelazno razdoblje kako bi turiste educirali, a ne odvratili ih od dolaska", rekao je Remengesau. 

Znanstvenici vjeruju da su kemikalije kojih ima u nekim proizvodima za zaštitu od Sunca visoko toksične za život u moru. 

Sličan zakon stupit će na snagu na Havajima 2021. godine. 

Palau zadnjih godina jača zaštitu svoga okoliša, uključujući i smanjenje broja turista. Prije tri godine gotovo cijeli palauski akvatorij proglašen je zaštićenim pomorskim dobrom kako bi se smanjilo onečišćenje i prekomjerni izlov ribe. 

Zakon koji je usvojio tamošnji parlament, osim zabrane krema za sunčanje, zahtjeva da turističke agencije svojim gostima osiguraju alternativu plastičnim bocama, čašama i slamkama. 

02.11.2018. 15:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh