« Ekosfera
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
STVARNO?

Paklene temperature do 2022. godine?

Predviđanje znanstvenika došlo je uslijed snažnog i dugotrajnog toplinskog vala koji je poharao sjevernu hemisferu

Čekaju nas paklene godine?
Čekaju nas paklene godine? (Shutterstock)
Više o

klimatske promjene

,

visoke temperature

Visoke temperature nas sve manje iznenađuju, a trend koji se najavljuje nije nimalo simpatičan - naime, znanstvenici su putem novog sustava prognoze predvidjeli kako će period između 2018. i 2022. biti neuobičajeno topao, s većom vjerojatnošću ekstremnih temperatura.

"Velika je vjerojatnost da trenutna klima dosegne period topliji od normale tijekom idućih pet godina uslijed trenda globalnog zatopljenja", kaže studija britanskih i nizozemskih istraživača nastala na temelju probabilističkog prognostičkog sustava. 1 / 14 vrućina Istraživanje, objavljeno u znanstvenom časopisu Nature Communications, kaže kako će taj trend osnažiti trenutne dugoročne trendove globalnog zatopljenja. 

Predviđanje je došlo uslijed snažnog i dugotrajnog toplinskog vala koji je poharao sjevernu hemisferu. Istraživači su rekli da su razvili statistički model koji omogućava pouzdana predviđanja prosječnih temperatura zraka i površine mora.

Model uzima u obzir vanjske faktore koji utječu na prosječne temperature kopna, poput stakleničkih plinova i aerosola, koji su posljedica različitih socio-ekonomskih uzročnika, kao i prirodnu varijabilnost, koju je teže predvidjeti, izjavili su.

16.08.2018. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh