« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
PAŠTUNSKO DRUŠTVO

Pakistan: Na vjenčanju muškarca i eunuha uhićeni svi svatovi

Prema pakistanskom zakonu vjenčanje istospolnih partnera ili muškarca i eunuha je kazneno djelo

Pešavar Pakistan vjenčanje muškarci
Pešavar Pakistan vjenčanje muškarci (Wikipedia)
Više o

Zdravko Radulović

,

povećanje

,

srbi hrvatska

Policija je nahrupila na proslavu vjenčanja Malika Ikbala, gotovo 50-godišnjeg oženjenog muškarca, s 18-godišnjim eunuhom Kašifom zvanim Rani, te uhitila mladence i 40 uzvanika u Pešavaru, gradu na sjeverozapadu Pakistana.

Policijski dužnosnik Šahid Kan rekao je da je policija reagirala na dojavu mještana te da je pir bio u punom zamahu kad su stigli. "Plesali su, večera je bila servirana, a za mladence je bila pripremljena svečana bračna postelja. Pronašli smo i različite fotografije Ikbala i njegovog partnera", rekao je Šahid Kan.

Među uhićenim svatovima bilo je 15 eunuha i 35 muških prijatelja i članova Ikbalove obitelji. Ikbal je, po policiji, već oženjen i ima više djece.

Prema pakistanskom zakonu vjenčanje istospolnih partnera ili vjenčanje muškarca i eunuha kazneno je djelo za koje je zapriječena maksimalna kazna zatvora do 10 godina.

Ženidba s eunuhom vrlo je rijedak događaj u strogo konzervativnom paštunskom društvu u kojem je začet talibanski pokret. Trenutno je u pokrajini oko Pešavara na vlasti sekularna i liberalna Nacionalna stranka Avami.

Uhićeni mladoženja Ikbal uspješan je poslovni čovjek koji se bavi proizvodnjom umjetnih gnojiva i vlasnik je velikog kupovnog centra u Pešavaru. Za brak s Ranijem njegovom je svodniku platio oko tisuću dolara.

Eunusi, poznati i kao "hidžre", u Pakistanu žive uglavnom izopćeno od društva, u malim zajednicama u slumovima koje predvode stariji članovi zajednice, zvani i gurui. Većina hidžri su homoseksualni transvestiti, od kojih je veliki broj kastriran već u djetinjstvu.

U presudi, koja se u Pakistanu smatra presedanom za odnos prema hidžrama, pakistanski je Vrhovni sud u prosincu prošle godine naložio vladi da prihvati identitet hidžri kao zaseban treći spol, kako bi mogli ostvariti svoja građanska prava. Naime, između ostalih teškoća, više od 30 tisuća pakistanskih eunuha do tada nije moglo dobiti osobnu iskaznicu jer se ona izdavala samo osobama isključivo muškog ili ženskog spola. (hina/metro-portal)

25.05.2010. 11:21:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh