« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
HUMANITARNI RAZLOZI

Pahor spreman prihvatiti zatvorenika iz Guantanama

Pahor je rekao da će u potrebu da se prihvati nekog od zatočenika iz Guantanama pokušati uvjeriti vladu, ali i parlament koji o tome treba donijeti konačnu odluku

Borut Pahor
Borut Pahor (Dado Ruvić/CROPIX/Getty Images)
Više o

Borut Pahor

,

Slovenija

,

Guantanamo

,

zatvorenici

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u četvrtak, kako prenosi Hina, da će se zauzeti da Slovenija "iz humanitarnih razloga" primi jednog od zatočenika iz Guantanama, ali da njegova vlada na tome neće inzistirati ako takav prijedlog odbije parlament ili ga ne prihvati javnost.

Pahor je na konferenciji za novinare nakon redovite sjednice vlade rekao da promjene zakona o strancima što ih je je prihvatila vlada stvaraju "pravni temelj" za odluku o tome hoće li Slovenija iz humanitarnih razloga primiti jednog ili najviše dva zatočenika iz američke baze u Guantanamu koji su bili osumnjičeni za terorizam, a vraćanje u zemlje podrijetla dovelo bi ih u opasnost da budu mučeni ili čak ubijeni.

Pahor je rekao da će u potrebu da se prihvati nekog od zatočenika iz Guantanama pokušati uvjeriti vladu, ali i parlament koji o tome treba donijeti konačnu odluku, ali da na svom prijedlogu neće inzistirati ako bi se pokazalo da je javnost protiv toga.

Po jednog ili dva zatvorenika iz Guantanama već je prihvatilo 11 država u Europskoj uniji, zauzet ću se da i mi to učinimo, zbog savezništva i prijateljstva s SAD-om i jer smo od početka osuđivali postojanje Guantanama, rekao je Pahor.

Dodao je da bi takav "humanitarni potez" bio dobar za ugled Slovenije, no da će od svog prijedloga odustati ako bi se pokazalo da su javnost i parlament tome nenaklonjeni. O takvom je stajalištu već obaviješten i SAD koji bi u slučaju pozitivne odluke na osnovi bilateralnog sporazuma sa Slovenijom snosio troškove boravka bivšeg zatočenika iz Guantanama koji bi u Sloveniji imao prava stranca s privremenim boravkom, objasnio je Pahor.

24.02.2011. 17:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh