« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Pahor očekuje potporu dopunama Rehnovog prijedloga

Ponovljeno je stajalište kako je zastoj u hrvatskim pristupnim pregovorima nastao zbog hrvatskog prejudiciranja granice.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić, CROPIX)
Više o

Slovenija

,

Francuska

,

Borut Pahor

,

ulazak u EU

,

pristupni pregovori

,

Danilo Tuerk

,

slovenska blokada pregovora

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

,

Francois Fillon

,

Rehnov prijedlog

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak da očekuje kako će većina parlamentarnih stranaka na sastanku u utorak podržati prijedlog dopuna što ih njegova vlada namjerava uputiti na zadnji prijedlog Ollija Rehna.

"Očekujem da će na sutrašnjem sastanku većina stranaka podržati prijedlog dopuna na prijedlog povjerenika Ollija Rehna", rekao je Pahor u ponedjeljak nakon susreta s francuskim premijerom Francoisom Fillonom koji je doputovao u posjet Sloveniji.

Pahor je dodao da će na sastanku parlamentarnih stranaka posvećenom usvajanju teksta slovenskih dopuna na Rehnov prijedlog u utorak prvi put sudjelovati i predsjednik države Danilo Tuerk.

U središtu razgovora Pahora s Fillonom bili su gospodarski odnosi, budući da francuski Renault u Novom Mestu ima jaku podružnicu, te da je Francuska zainteresirana za suradnju na području nuklearne energije.

Slovenija namjerava podići drugi blok uz postojeću nuklearnu elektranu u Krškom.

Pahor je u razgovorima dotaknuo i pitanje odnosa s Hrvatskom te zaplet vezan uz granični prijepor i blokadu hrvatskih pristupnih pregovora.

Fillon je nakon susreta sa slovenskim premijerom rekao da ne može komentirati namjere Slovenije da predloži izmjene postojećeg Rehnova prijedloga i da će francuska reakcija biti poznata nakon što Slovenija uputi svoj odgovor Europskoj komisiji.

"Francuska želi kompromisno rješenje i spremna je pomagati u traženju takva rješenja", rekao je Fillon.

Pahor je ponovio kako je po stajalištima Ljubljane zastoj u hrvatskim pristupnim pregovorima nastao je jer je Hrvatska pristupnim dokumentima koje je poslala u Bruxelles "prejudicirala granicu". (hina/metro-portal)

11.05.2009. 15:35:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh