« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
JADRANKA KOSOR:

Pahor je rekao da više ništa neće blokirati hrvatske pregovore

Slovenski premijer je Jadranki Kosor u telefonskom razgovoru rekao da neće više biti blokada

Jadranka Kosor Borut Pahor
Jadranka Kosor Borut Pahor (Dado Ruvić/Cropix)
Više o

pregovori s EU

,

Jadranka Kosor

,

Borut Pahor

,

slovenska blokada pregovora

,

arbitražni sporazum

,

slovenija referendum

,

referendum arbitražni sporazum

,

Kacey Jordan

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je u nedjelju da je, nakon zatvaranja birališta na slovenskom referendumu o arbitražnom sporazumu za rješavanje graničnog spora s Hrvatskom, telefonom razgovarala sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom koji je rekao da ništa više neće blokirati hrvatske pregovore za ulazak u EU.

"Cijenim njegovu izjavu da ništa više neće blokirati hrvatske pregovore za EU. On je to rekao i u ovoj kampanji vezano za referendum, ali i u našem razgovoru", rekla je Kosor u Dnevniku HTV-a.

Na pitanje je li joj Pahor prenio kakav ishod referenduma očekuje, Kosor je rekla da će se sa slovenskim kolegom čuti večeras ili ujutro i ponovila kako joj je Pahor rekao da nema blokada i da će se nastaviti razgovori o svim drugim pitanjima.

Kosor je podsjetila da svi procesni rokovi iz arbitražnog sporazuma počinju teći kada Hrvatska potpiše pristupni ugovor s Unijom, odnosno "kada de facto budemo članica EU-a".

Podsjetila je kako je dogovorom hrvatske i slovenske vlade riješeno ključno pitanje, odnosno da su hrvatski pristupni pregovori s EU-om odvojeni od međusobnog graničnog pitanja, kao i da je otada otvoreno i zatvoreno više pregovaračkih poglavlja nego u četiri godine pregovora prije sporazuma.

"Pokazali smo da znamo njegovati kulturu dijaloga, taj dijalog ide dalje i nakon ovoga otvarat ćemo, odnosno zatvarati otvorena pitanja. Mi ćemo ovdje živjeti zauvijek zajedno kao dobri susjedi i dobro je da se i ta knjiga konačno zatvori", zaključila je Kosor. (hina/metro-portal)

06.06.2010. 21:26:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh