« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
JANDROKOVIĆ

Pahor je rekao da neće biti novih blokada

Hrvatski ministar vanjskih poslova rekao je kako ne očekuje nove slovenske blokade na putu u EU

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Slovenija

,

Borut Pahor

,

Gordan Jandroković

,

blokada

Nakon izjava za novinare poslije sastanka s luksemburškim premijerom Jeanom Asselbornom, ministru Jandrokoviću postavljeno je pitanje da prokomentira najave iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova da će Slovenija uvjetovati otvaranje pregovaračkog poglavlja o tržišnom natjecanju i zatvaranje poglavlja o slobodi kretanja roba i kapitala do rješenja problema dozvole za rad Novoj Ljubljanskoj banci u Hrvatskoj.

"Odgovorit ću vam vrlo kratko: Nedavno je predsjednik slovenske vlade Borut Pahor kazao da neće biti novih slovenskih blokada prema RH. Ja očekujem da će tako i biti", rekao je Jandroković.

Luksemburški ministar vanjskih poslova na isto je pitanje odgovorio kako vjeruje da bi kratki sastanak, bude li potreban, između hrvatskih i slovenskih predsjednika država, vlada ili ministara vanjskih poslova, "koji se dobro poznaju", mogao riješiti tu situaciju koja bi u suprotnom mogla izazvati nove probleme. "Ja sam uvjeren da je nakon odgovora 'da' na (slovenskom) referendumu stvar politički riješena", ustvrdio je Asselborn.

Luksemburški ministar podsjetio je kako u EU-u postoje pravila kojima se zemlje članice mogu koristiti, a zemlje nečlanice "katkad ih moraju trpjeti". Asselborn je ustvrdio kako pravila treba poštovati, ali je potrebno i argumentirano razgovarati sa zemljom koja postavlja blokadu kako bi je što je uklonila što je brže moguće. "Argumentirano razgovarati u europskom rječniku znači pronaći kompromis. Svatko mora malo popustiti u traženju rješenja", kazao je luksemburški ministar.

Zemljama regije savjetovao je da "smire strasti", ističući kako mu najviše smeta što se iz regije šalje slika da su nesporazumi između zemalja, čak i kad su neznatni, važniji od zajedničkih postignuća.

Na novinarsko pitanje o tome je li liberalizacija viznog režima sa Srbijom pridonijela rastu kriminala i činjenici da određeni broj srpskih kriminalaca traži utočište u Hrvatskoj, ministar Jandroković podsjetio je kako je vizni režim za Srbiju suspendiran još 2003. godine, a da je odluka da vize za državljane te zemlje više nisu potrebne donesena 2009. te da su i zemlje članice EU-a istu odluku donijele ove godine.

"Ne mislim da je vizni režim jedini razlog za takve događaje i vjerujem da je suradnja policija, pravosuđa i svih institucija koje se time bave ključna u nastojanju da se ubuduće spriječe takve stvari", rekao je hrvatski ministar. (hina/metro-portal)

10.06.2010. 21:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh