« Svijet
objavljeno prije 14 godina
ZBOGOM GASTARBAJTERI

Pada broj stranaca koji uzimaju njemačko državljanstvo, Hrvati prepolovljeni

Broj stranaca koji se odlučuju primiti njemačko državljanstvo u stalnom je padu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Njemačka

,

stranci

,

državljanstvo

"2008. je 1032 građana porijeklom iz Republike Hrvatske primilo njemačko državljanstvo, dok je 2009. taj broj iznosio tek 542", rekao je glasnogovornik Saveznog ureda za statistiku u Wiesbadenu Guenter Brueckner. Time je nastavljen trend uzastopnog pada broja hrvatskih državljana koji se odlučuju za njemačko državljanstvo. Dok je 2001., netom nakon donošenja liberalnijih zakona o stjecanju državljanstva, 3931 državljana Republike Hrvatske primilo njemačku putovnicu, taj broj je, posebice u drugoj polovici desetljeća, u konstantnom padu tako da je on 2006. iznosio 1729, 2007. 1224 te 2008. 1032.

Brueckner drastičan pad broja hrvatskih državljana koji prelaze na njemačko državljanstvo povezuje s vjerojatnim skorim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. "Velika većina članica Europske unije s Njemačkom ima ugovor koji građanima omogućuje preuzimanje njemačkog državljanstva bez odbacivanja dosadašnjeg i mislim da mnogi Hrvati ovdje u Njemačkoj čekaju da se to dogodi i s Hrvatskom", rekao je Brueckner.

Njemačka samo u iznimnim slučajevima dopušta dvojno državljanstvo i podnositelji zahtjeva za upisivanje u njemačku knjigu državljana trebaju priložiti i dokaz o ispisu iz dosadašnjeg državljanstva na što mnogi stranci ne pristaju. Stoga su mnogi nakon ispisivanja iz dosadašnjeg državljanstva i primanja njemačkog tražili ponovno upisivanje u staru knjigu državljana, što je međutim, prema njemačkom zakonu o državljanstvu ilegalno.

Parlamentarna oporba u Njemačkoj je upravo taj aspekt njemačkog zakona o državljanstvu kritizirala kao najveću prepreku strancima da masovnije preuzimaju njemačko državljanstvo. Službena politika smatra da prelazak na njemačko državljanstvo pospješuje integraciju stranaca u njemačko društvo. Dopuštanju dvojnog državljanstva najviše se protivi vladajuća demokršćanska Unija CDU/CSU koja je i krajem devedesetih spriječila tadašnju socijaldemokratsko-zelenu vladu koja je planirala omogućiti stjecanje dvojnog državljanstva.

Godine 2009. je 96.100 stranaca primilo njemačko državljanstvo što je osjetno manje nego u prethodnim godinama kada je prosječno 140.000 stranaca godišnje dobilo njemačku putovnicu. (hina/metro-portal)

30.06.2010. 15:52:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh